Ambasada Njemačke

Ambasada Njemačke na Kosovu poručila je da odluka Centralne banke Kosova kojom se zabranjuje upotreba dinara nije zabrinula samo Njemačku, već i druge članice EU, uz ocjenu da to pitanje mora biti dio dijaloga, a da predstavnici Vlade Kosova treba da učestvuju na svim sastancima koji su posvećeni normalizaciji odnosa.

“Zabrinutost koju su Njemačka i niz drugih prijatelјa i partnera Kosova imali u vezi sa komunikacijom u vezi sa primjenom direktive Centralne banke više puta je i dovolјno pokazana“, navodi se u odgovoru njemačke ambasade za RTV Dukađini.

Dodaju da bi pitanje dinara trebalo da bude dio dijaloga sa Srbijom i da bi Vlada Kosova trebalo da učestvuje na svakom sastanku koji za ovo pitanje sazivaju posrednici EU.

"Sa stanovišta Njemačke, Vlada Kosova treba da učestvuje na svakom sastanku o normalizaciji dijaloga koji vodi EU na koji je pozvana. Ovo je dio posvećenosti dijalogu i volјe da se pristupi EU kao celini. Kosovo se u nekoliko slučajeva obavezalo i na jedno i na drugo i očekujemo da će to ostati izabrani kurs“, navodi se u odgovoru Ambasade Njemačke.

Izvor: RTV Dukađini/Kosovoonline