Neuspjeh

Poslanica iz redova Demokratskog saveza Kosova (LDK) Valentina Bunjaku-Rexhepi ocijenila je da je, zahvaljujući neprimjerenoj i jednostranoj politici aktuelne vlade premijera Albina Kurtija, Sbija uspjela da odluku CBK o ukidanju dinara pretvori u humanitarno pitanje.

Ona je to rekla komentarišući posjetu specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka Kosovu, gdje je sa zamjenikom premijera Besnikom Bislimijem razgovarao o ukidanju dinara na Kosovu.

"Greška Vlade Kosova je što pokreće nove teme gdje idu protiv Kosova. Nismo protiv ukidanja dinara, ali nam je potrebna veća svijest građana, bolja i primerenija kampanja i saradnja sa međunarodnim saveznicima. Lošom Kurtijevom politikom Srbija je uspjela da dinar pretvori u humanitarno pitanje. Mnoge druge teme o kojima ova vlada raspravlja nanose štetu Kosovu i idu u prilog Srbiji. Ova vlast ili ne zna, ili neće da zna ili namjerno to radi, ali Kosovo je u gorem položaju nego što je bilo prije četiri godine", ukazala je Bunjaku-Rexhepi.

Bunjaku smatra da aktuelna vlada neće uspjeti da napravi nikakav napredak u korist Kosova u dijalogu.

"Sve što je u koordinaciji sa SAD, EU, našim međunarodnim prijateljima, mi smo za. Rukovodstvo ove vlade Kosovo stavlja u goru poziciju od Srbije. Ova vlast mora da promjeni svoj pristup, način razmišljanja prema državi i njenim građanima i našim saveznicima", ocijenila je ona.

Dodala je da je Kosovo nazadovalo u svim oblastima dovođenjem nestručnog rukovodstva na čelo instiucija i da je Kurti "napravio diktaturu u svim sektorima, posebno u zdravstvu".

"Zaposleni su prinuđeni da napuste posao zbog psihološkog pritiska koji se nad njima vrši. Imam konkretne slučajeve na stomatologiji i na pedijatriji, ima pritužbi na loše rukovođenje. Ljudi se drže pod kontrolom, vlada napetost, profesionalac se potcjenjuje", upozorila je Bunjaku.