Nakon susreta sa Lajčakom

Glavni pregovarač Kosova u dijalogu sa Srbijom Besnik Bislimi istakao je da je sa izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom razgovarao o implementaciji dogovorenog sporazuma i uredbi CBK, koja, kako kaže, nije povezana sa procesom dijaloga.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Kosova, Bislimi je tokom sastanka ponovio da se sporazum mora implementirati kroz pravičan, jednak i izbalansiran plan redosljeda za obe strane.

“Potpisivanje sporazuma je garancija za njegovo prihvatanje i implementaciju. S tim u vezi, odbijanje Srbije i pismo premijerke Brnabić prošlog decembra ne doprinose pozitivno duhu dijaloga i punoj primeni sporazuma”, naveo je Bislimi.

Bislimi je zatražio ukidanje sankcija koje je EU uvela Kosovu i naveo da su one nepravedne.

U vezi članstva Kosova u Savjetu Evrope, Lajčak je pojasnio da ono nije povezano sa procesom dijaloga, i da su to dva odvojena procesa.

Kako se navodi u saopštenju, Bislimi je objasnio da Uredba CBK o zabrani dinara nije dio procesa dijaloga i da to nije predmet pregovora između strana.

“Vlada je zainteresovana da obezbjedi nastavak finansijske podrške Srbije kosovskim Srbima u oblasti obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite”, rekao je Bislimi.

Tokom sastanka pokrenuta su i druga pitanja u vezi sa procesom dijaloga.

"Kao što je napredak u implementaciji energetskog sporazuma sa naglaskom na nekooperativni pristup u pogledu održavanja interkonektivnih vodova, kao i za registarske tablice i telekomunikacije. U vezi sa posljednjim, razmotrena je zabrinutost u vezi sa stalnim kršenjem i mešanjem frekvencija od strane Srbije na teritoriji Kosovo, zabrinutost koju su izneli i ARKEP i KPM", navodi se u saopštenju.

Izvor: Kosovo Online