Politički analitičar

Politički analitičar Imer Mushkolaj rekao je da Gljauk Konjufca, predsjednik Skupštine Kosova, glumi patriotu u odnosu na Zajednicu srpskih opština dodajući da je to radio i prije izvesnog vremena kada je izjavio da Evropska unija nema pravo da predlaže nacrt statuta ZSO, prenosi Dukađini.

"Nije prvi put da Glauk Konjufca glumi patriotu u odnosu na ZSO. Drugim riječima, Konjufca je imao tu priliku prije izvesnog vremena kada je rekao da EU nije imala pravo da nam predloži nacrt statuta. Prema Konjufci, nakon što dobijemo ocjenu Ustavnog suda o nacrtu, onda će Kosovo predstaviti svoj nacrt i takođe će učestvovati u sadašnjem nacrtu, oni dijelovi za koje Kosovo tvrdi da su ili za koje smatra da su u redu po ustavu", rekao je Mushkolaj.

Dodao je da je poznato da je Albin Kurti prihvatio nacrt Evropske unije za ZSO.

Na osnovu tog nacrta, kako kaže, Kurti je napravio planove kako da nastavi sa implementacijom ZSO u kontekstu implementacije Ohridskog sporazuma.

Ukazuje da je i Konjufca rekao da se pridruživanje može izvršiti tek nakon potpisivanja Ohridskog sporazuma.

Mushkolaj naglašava da Konjufca to koristi za unutrašnju političku potrošnju.

"Konjufca ponekad zna da baci vatromet u smislu da kada određenu putanju kreira Kurti izjavama o udruženju, Konjufca izlazi sa kontra izjavom, zadovoljavajući partijske militante. Postoji nekoliko partijskih militanata, čak i onih koji i dalje vjeruju da Kurti nije prihvatio ZSO. Oni koji i dalje vjeruju da Albin Kurti nije promjenio svoje stavove", navodi Mushkolaj.

Kako kaže, Albin Kurti je prihvatio nacrt statuta ZSO i pristao je da formira Zajednicu.

"A ovo što Konjufca sada govori je za unutrašnju potrošnju i pokazatelj je da Kosovo nije zainteresovano za sprovođenje Sporazuma o pridruživanju“, dodao je Mushkolaj.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini