Premijer Kosova

Premijer Kosova Albin Kurti je na konferenciji „Premošćivanje Zapadnog Balkana: parlamentarna diplomatija za regionalnu bezbjednost i evroatlantske integracije“ govorio o diplomatiji uopšteno, pri čemu je pomenuo srpsku autokratiju prema Kosovu.

„U našem regionu vidimo kako je autokratski režim u Srbiji podstaknut invazijom Rusije na Ukrajinu. U prve dvije godine naše vlasti četiri puta su doveli vojsku na našu granicu, sponzorisali terorizam, širili laži i lažne narative da bi opravdali svoje postupke protiv Kosova i regiona“, rekao je Kurti.

On je superiornost jedne grupe nad drugom nazvao starim stereotipom, pozivajući na dijalog i inkluzivnost.

„Istorijski, još uvijek postoje političke razlike i socioekonomske nejednakosti koje prete da nas podjele umjesto da nas ujedine. To je razlog zašto moramo da promovišemo principe dijaloga i inkluzivnosti, koji su neophodni za stvaranje mostova između ljudi i država“, naveo je Kurti.

U međuvremenu, predsjednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca rekao je da je samo stvaranje državnosti Kosova prošlo kroz diplomatske procese.

„Samo stvaranje države Kosovo zahtjevalo je mnogo diplomatskih napora i prošlo je kroz mnoge faze diplomatskog tretmana“, izjavio je on.

On je pomenuo i neka od važnih evropskih tela, čiji je deo i Skupština Kosova, i rekao da rade na jačanju diplomatske saradnje.

„Radimo na jačanju kapaciteta poslanika i parlamentarnog osoblja za podršku kroz saradnju sa međunarodnim donatorima u okviru Skupštine, u smislu jačanja međuparlamentarne saradnje sa partnerskim službama zemalja regiona i šire“, naveo je Konjufca.