Koordinacija sa LDK i AAK

Šefica poslaničkog kluba Pokreta Samoopredjeljenje Mimoza Kusari-Lila rekla je za Ekonomiju onlajn da je vladajuća većina u koordinaciji sa poslanicima Demokratskog saveza Kosova i Alijanse za budućnost Kosova kako bi obezbjedili kvorum za izglasavanje međunarodnih sporazuma u Skupštini Kosova.

Kusari-Lila je dodala da se o tome razgovaralo kako se ne bi da ugrozilo usvajanje ili čak odbacivanje nekog od međunarodnih sporazuma u nedostatku glasova poslanika.

Ona je dodala da ne žele da uđu u proces glasanja u trenutku kada znaju da imaju tačno 80 poslanika, koliko je potrebno za usvajanje, već ako imaju nešto više od tog broja.

"Želimo da u trenutku kada budemo imali određen datum za izglasavanje međunarodnih sporazuma u bliskoj budućnosti, budemo u punom broju i da ne postoji rizik ni od njihovog odobrenja, pa čak ni od rušenja nekog od međunarodnih sporazuma u nedostatku glasova poslanika", rekla je Kusari-Lila.

Najavila je da bi tokom sljedeće sedmice mogao da bude određen jedan dan za izglasavanje sporazuma, ali da će ipak sve zavisiti od dogovora među poslaničkim grupama.

"Zato treba unaprijed da razgovaramo, na sjednici Predsjedništva ili kroz razgovore na sastancima, šta će biti dnevnom redu", rekla je ona.

Prema njenim riječima, izglasavanje ovih sporazuma je neophodno, jer neki od njih imaju rok.

Ona je dodala da predstavnici EU insistiraju da se ti sporazumi donesu što je prije moguće, jer su njihovi pregovori vođeni ranije, sa Danskom, zatim da postoje još dva sporazuma sa EU, za koja sami predstavnici EU insistiraju da budu sprovedeni što prije, jer je njihovo pregovaranje obavljeno ranije.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online