... kriminalci...

Premijer Kosova Albin Kurti poručio je na marginama kongresa Partije evropskih socijalista u Rimu, govoreći o teškoćama u odnosima sa Srbijom, da Kosovu prijete "oni koji su se obogatili u ratu i postali zločinci", prenosi italijanska agencija Agi.

Kurti je u razgovoru na marginama kongresa PES rekao da "i dalje ima problema na granici sa Srbijom".

"Nažalost, oni koji su se obogatili kroz rat postali su kriminalci i nastavljaju da se obogaćuju bitkoinima, drogom i oružjem. Oni svoj posao zaklanjaju nacionalističkim idejama, ali su i dalje kriminalci", kazao je Kurti.

Dodao je da Kosovo još nije zvanični kandidat za EU iako je podnelo zahtjev za članstvo Evropskoj uniji 15. decembra 2022, nakon što ga je Evropska komisija zvanično priznala kao državu "potencijalnog kandidata“.

"Još nismo zvanično kandidati za članstvo, ali dajemo sve od sebe da se što pre približimo Evropskoj uniji“, poručio je premijer.

Govoreći o Srpskoj listi, Kurti je poručio da "oni govore o nacionalizmu i patriotizmu, ali u stvarnosti imaju fašističke ideje i veze sa Vučićem i Putinom".

O odnosima sa Italijom Kurti kaže da je promjenio stav kada je u pitanju premijerka Georgie Meloni.

"Moram da budem iskren. U prošlosti sam Georgiu Meloni smatrao povezanom sa njenom desničarskom prošlošću, sa fašizmom. Od kada je postala premijer, primetio sam njene odlične odnose sa Bidenom i SAD, ubjeđenu podršku Ukrajini. Sa druge strane, nije tako za Salvinija koji ima odnose sa Putinom", naglasio je Kurti.

Izvor: Kosovo Online/Agi