Očekuje se glasanje za njihovo razriješenje

Prema saznanjima medija, potpisi za smjenu gradonačelnika u četiri opštine na sjeveru Kosova su ovjereni, a uskoro se može očekivati i glasanje za njihovu smjenu

Portal Koha saznaje da je CIK završio verifikaciju prikupljenih potpisa, ali je ova institucija odbila da govori o ovom procesu.

Prema tim saznanjima, ovaj proces je završen prije nekoliko dana i uskoro se očekuje da će o njemu razgovarati na sjednici Centralne izborne komisije.

Ovaj list navodi da je od verifikacije je dostignut potreban procenat od 20 odsto, čime se otvara put za razvoj naredne faze, a to je organizacija glasanja za razriješenje predsjednika opština u četiri opštine na sjeveru Kosova.

Centralna izborna komisija je 29. januara saopštila da je počela provjeru potpisa prikupljenih za razriješenje predsednika opština u četiri opštine sa srpskom većinom.

Mjesec dana kasnije iz ove institucije nisu naveli gde su sa procesom verifikacije i kada se očekuje glasanje za razriješenje predsednika opština u ovim opštinama.

Prema riječima Shkelqima Jakupija, stručnjaka za pitanja u vezi sa lokalnom upravom, provjeravanje potpisa ne bi trebalo da predstavlja problem za CIK, osim ako ne naiđe na veće nepravilnosti.

Jakupi je izrazio zabrinutost zbog pravnog vakuuma, za koji kaže da će pratiti proces smjene gradonačelnika.

"Nakon verifikacije potpisa za pokretanje procesa smjene načelnika opština, nema definisanih zakonskih rokova niti relevantnih institucija koje bi trebalo da preuzmu odgovornost za organizaciju ovog glasanja", kazao je Jakupi i dodao da glasanju za smjenu načelnika treba da prethodi razgovor između CIK-a, Ministarstva uprave lokalne samouprave i opštinskih organa.

„Određivanje glasačkog listića, kako će imenovati glasački listić, ko će odobriti sadržaj tog glasačkog listića, ko će uslovno raspisati izbore ili dan glasanja, to mora ići uz interne konsultacije sa ovim institucijama koje su uključene u proces", pojasnio je Jakupi.

Prema njegovom mišljenju predsjednik će tu imati važnu ulogu.

Shodno administrativnom uputstvu MALS-a, glasanje se mora održati najkasnije u roku od 45 dana od dana donošenja odluke CIK-a da je zahtjev za smjenu gradonačelnika podržalo najmanje 20 odsto biračkog tijela u opštini o kojoj je riječ.

Gradonačelnik opštine se razriješava dužnosti ako 50 odsto, plus 1 birač, glasa za njegovu smjenu, nakon čega se organizuju izbori za nove gradonačelnike.