EU bez vizije

Politikolog Albinot Maloku kaže da je glavna tema Sporazuma o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije koji je postignut prije tačno godinu, i koji je kasnije dobio aneks u Ohridu, bila Zajednica srpskih opština, koja još nije implementirana, i da to koči primenu sporazuma.

On kaže da postoji nacrt statuta ZSO koji je izašao u javnost ali da nijedna strana niti odbija niti prihvata da je to taj dokument.

"Hoće li EU stranama dati da promjene nešto unutar tog teksta, ne znamo. Ali, to je tema koja je glavna i koja koči implementiranje onoga što je bilo unutar ovog sporazuma", kaže Maloku.

Kada je Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije postignut, kako kaže, postojala je nada da će on imati konkretan odjek i da će to osjetiti i građani. Kao nešto što je ispunjeno navodi prihvatanje tablica sa Kosova u Srbiji i obrnuto.

Maloku ukazuje da je premijerka Srbije Ana Brnabić poručila da dio sporazuma neće biti ispunjen, a da na drugoj strani premijer Kosova u nekim momentima zaboravlja da je glavna poluga sporazuma bila ZSO.

„Uopšteno govoreći, nadao sam se da će Evropska unija koja olakšava ovaj dijalog za ozbiljno uzeti ovaj proces, ali sada imam osjećaj da EU nema viziju za konkretizaciju nekih stvari, odnosno da se prihvati ono što je usaglašeno u Biselu i Ohridu, pa da na kraju bude i potpisa koji bi dali drugu težinu ovim dokumentima“, kaže Maloku za Kosovo onlajn.

Nedostatak vizije EU, kako dodaje, daje prostor stranama da ne primjenjuju ono što je usaglašeno u Briselu i Ohridu.

„To odgovara i Aleksandru Vučiću, a u isto vrijeme to koristi i premijer Kurti koji nema posebnu volju da se implementira ZSO. Mislim da bi EU trebalo da ima oštriju viziju, da jednako tretira strane i da bude izbalansirana kako bi bila prihvaćena od obe strane i kako bi se krenulo na oživljavanje francusko-njemačkog plana“, kaže Maloku.

Izvor: Kosovo Online