Poslanik PDK

Poslanik Demokratske partije Kosova Xhavit Haliti kaže da su avanturistički pristupi kosovskih političara pokvarili odnose i povjerenje sa SAD i da premijer Albin Kurti treba ozbiljno da shvati primjedbe i promjeni politički kurs.

„Kosovo ima SAD za partnera i najvećeg prijatelja, ali avanturistički političari koji ne grade dugoročne i jasne političke strategije su, čini se, povredili povjerenje i odnose izgrađene teškim radom i krvlju sa Sjedinjenim Državama. Premijer Kosova treba veoma ozbiljno da shvati primjedbe naših strateških partnera i da promjeni politički kurs u vezi sa dijalogom i regionalnom bezbjednošću“, rekao je Haliti.

On ističe da treba da postoji zabrinutost zbog izjava međunarodnih partnera, dodajući da to nisu izjave političkog analitičara.

„Izjave predstavnika Vlade i predsjednika SAD nisu izjave političkog analitičara plaćenog da manipuliše biračkim tijelom, već potiču iz državne politike, stoga bi svi trebalo da budemo zabrinuti za politički kurs Vlade Kosova i njenih političkih eksponenta koji s vremena na vrijeme daju akcije i izjave koje nisu dobro promišljene i suprotne strategiji SAD i EU u pogledu budućnosti Kosova i našeg regiona za zajedničku integraciju u EU“, rekao je on.

Haliti kaže da se ove primjedbe Kosovu upućuju zbog neodgovornih mana i grešaka vlasti, a ne opozicije.

„Premijer Kurti mora da shvati da on nije u opoziciji, već je on prvi i najvažniji radnik u službi države Kosovo, njenih građana. Dakle, čak i primjedbe koje se upućuju Kosovu su zbog mana, grešaka i avanturističkih i neodgovornih postupaka vlasti, a ne opozicije. Čini se da je generacija mladih političara izabrala da se sukobi i da ne sluša Zapad, što je politika koja odgovara kosovskim neprijateljima, posebno Vučićevom režimu. Deklaracije o ustavnosti i međunarodnoj jednakosti moraju biti jasne i opipljive od kosovskih prijatelja i neprijatelja, samo tada ćemo dobiti pravu podršku za Kosovo, kako u politici, tako i u ekonomskom razvoju i integraciji u međunarodne institucije“, zaključio je Haliti.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic