Oni su krivi...

Potpredsjednik Demokratskog saveza Kosova Lutfi Haziri kaže da Srbija želi da okrene SAD protiv Albanaca, tačnije protiv Kosova, i da ono što je izgubila u ratu, povrati u miru, piše Euronews Albanija.

On je rekao i da Srbija viktimizacijom tvrdi da će se vremenom vratiti istorijsko sjećanje na dobre odnose Beograda sa Francuskom i drugim evropskim zemljama.

„Srbija je od decenije, posebno nakon samita u Sankt Peterburgu, promjenila stav Rusije i predsjednika Putina u vezi sa priznanjem Kosova, potvrdili su neku vrstu uslovne saradnje sa Ruskom Federacijom. Doktrina srpskog svijeta u odnosu na Kosovo ima pomirenje. Definicija je sljedeća, da je Kosovo izgubljeno i da Srbija ne može de jure da prihvati nezavisnost Kosova ni pod kojim okolnostima. Sve ostalo Srbija prihvata, što znači de fakto priznanje i saradnju i normalizaciju“, rekao je Haziri.

Na taj način, navodi Haziri, Srbija želi da naruši odnos SAD i Albanaca.

„Ali treba ostaviti otvorena vrata kako bi se mirnim putem narušio odnos Albanaca, prije svega Kosova, sa Zapadom. Prije svega, odnosi Albanaca sa Vašingtonom moraju biti prekinuti. Onda su Evropljani pragmatični. Tada se može vratiti sjećanje na dobre odnose Srbije sa Francuskom. Srbija se ponaša kao žrtva, jer imaju kompleks nacija koje dobijaju ratove, a gube mir. Sa Kosovom su izgubili i rat i mir. Ne možemo im dozvoliti mirom osvoje Kosovo”, rekao je Haziri.

Izvor: Euronews Albanija/Kosovoonline