Engjel Lekaj, preduzetnik sa Kosova koji živi u Hrvatskoj i ima hrvatsko državljanstvo, oodbija da preuzme vozačku dozvolu koju je izdalo Ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje, jer je njegovo rodno mjesto Đakovica u tom dokumentu predstavljeno kao dio Srbije, prenosi Reporteri.

U hrvatskom dokumentu, u dijelu gdje je predstavljena država u kojoj je položio vozački ispit, piše: "Đakovica, Srbija".

Lekaj, koji živi u okolini Pule, zbog tog slučaja obratio se za pomoć Ambasadi Kosova u Zagrebu. Ali, kaže da je odgovor koji je od njih dobio "bio deprimirajući".

Prema Lekajevim riječima, ambasada Kosova ga je uputila da prihvati dokument u kome je Đakovica predstavljena kao grad Srbije.

"Konzularni odsjek Ambasade Kosova u Zagrebu mi je na hrvatskom jeziku saopštio da 'što se tiče hrvatskih dokumenata, treba da se pridržavate uputstava kako su vam rekli u Ministarstvu unutrašnjih poslova'", navodi on.

Odgovor mu je stigao imejlom i u njemu je, kako dodaje, pisalo sljedeće:

"Mi, kao ambasada Kosova, nemamo sistem sa hrvatskim institucijama. Već imate hrvatsku vozačku dozvolu, pa uradite kako vam je rečeno iz MUP-a i pismeno se obratite nadležnim institucijama" navodi se u odgovoru Ambasade.



Ambasada Kosova u Zagrebu nije odgovorila niti pojasnila detalje o ovom slučaju i njihovom odgovoru kosovskom državljaninu sa hrvatskim državljanstvom.

Engjel Lekaj, pak, u svom pismu Ambasadi Kosova u Zagrebu, u koje je Reporteri imao uvid, kaže da mu je vozačka dozvola prvi put izdata 1997. godine, u Đakovici, gdje je i njegovo rodno mjesto u kojem je položio vozački ispit.

Sa sličnim problemima poput Lekaja, Kosovari sa stranim državljanstvom se stalno suočavaju.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri