Ocjena analitičara

Analitičari Afrim Kasolli i Driter Arifi upozoravaju da je u čestitki povodom godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova, predsjednik Francuske Emmanuela Macrona nedvosmileno poručio da sve preuzete obaveze, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština moraju da se ispune inače će uslijediti nove kaznene mjere, prenosi Albanian post.

Komentarišući čestitku u kojoj je Macron naveo da su naredne nedjelje odlučujuće u sprovođenu Briselskog i Ohridskog sporazuma, bivši poslanikPokreta Samoopredjeljenje Afrim Kasolli ocjenio je da je riječ o jasno upozorenju Macrona da Kosovo mora da ispuni sve svoje obaveze.

„Ovo je upozorenje na obaveze koje očekuju Vladu Kosova narednih dana i nedjelјa u vezi sa osnivanjem Asocijacije. Sve to zato što nije ostalo mnogo vremena do izbora za Evropski parlament”, naveo je Kasolli.

On je podsjetio da je Macron i u Tirani bio decidan da je Francuska odobrila viznu liberalizaciju za Kosovo na osnovu obećanja da će ono primjeniti sve sporazume sa Srbijom.

„Albin Kurti je na sastanku koji je imao sa liderima vodećih zemalјa Evropske unije na marginama Samita EU, u oktobru prošle godine, obećao da će biti posvećen uspostavlјanju Asocijacije”, podsjeća Kasolli.

I za politikologa Dritera Arifija Macronova izjava, koliko god bila konkretna i eksplicitna, takođe je izuzetno ozbilјna na osnovu činjenice da ako Kosovo ne nastavi dalјe sa formiranjem ZSO može da se suoči sa dodatnim mjerama EU.

„Francuska strana zahtjeva da Kosovo posebno izvrši svoj dio zadataka. Ukoliko ne bude ozbiljnosti u narednim nedjeljama može doći do dodatnih sankcija Kosovu ili njegovo potpuno zaobilaženje u euroatlantskim integracijama. Poruka francuskog predsjednika je izuzetno ozbilјna“, ocjenio je Arifi.

Macron je u čestitki upućenoj 13. februara predsjednici Vjosi Osmani apelovao na Vladu Kosova da nastavi sa implementacijom ZSO jer će, po njegovoj procjeni, narednih nekoliko nedjelјa biti odlučujuće za „sprovođenje svih odredbi Briselsko-Ohridskog sporazuma”.

„Naredne nedjelјe biće odlučujuće za primjenu svih odredbi Briselsko-Ohridskog sporazuma, uklјučujući i uspostavlјanje Zajednice opština sa srpskom većinom, što posebno podrazumijeva organizovanje novih lokalnih izbora uz učešće Srba”, naveo je Macron.

On je u pismu naveo da se nada da će Kosovo “doneti smele odluke” koje su „neophodne i omogućiće mu da napreduje na svom europskom putu”.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post