Huškačke tvrdnje

Evropska inicijativa za stabilnost (ESI), istraživački think-tank (analitički cenatar) koji se fokusira na Jugoistočnu Evropu i proširenje Evropske unije, nedavno je izašao sa statističkim podacima koji pobijaju propagandu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da se "na Kosovu sprovodi etničko čišćenje Srba".

"Međunarodnim organizacijama ne bi trebalo da bude teško da opovrgnu lažne, obmanjujuće i opasne tvrdnje o izmišljenim masakrima kad god se iznesu. Nijedan od mnogih međunarodnih posmatrača koji rade na terenu na Kosovu, od KFOR-a do Eulexa, Misije EU za vladavinu prava, od UNMIK-a do OEBS-a – nije vidio niti opisao "etničko čišćenje Srba" ili albanski "teror“ u nekom njihovom izvještaju. Ali nedostatak dokaza nije zaustavio huškačke tvrdnje“, navodi  Evropska inicijativa za stabilnost.

U studiji se navodi da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić 6. jula 2023. godine javno izjavio da NATO i UN imaju četrnaest dana da razoružaju kosovske policijske snage i zaštite kosovske Srbe od "pogroma i etničkog čišćenja“ Albanaca, inače će "neko drugi“ morati to da uradi.

"Upozorenja da će Srbija možda morati da pošalje trupe na Kosovo da zaštiti Srbe nisu nova. U avgustu 2018. godine, kada je predsjednik Kosova bio Hashim Thaçi, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić opisao je Kosovo kao bure baruta: "Svako će čekati priliku da udari onog drugog kako bi ostvario prednost na terenu. I svakog dana ćemo se brinuti da li će nas napasti na sjeveru, gdje će nas napasti, uz čiju podršku…” Međutim, u izjavama iz 2018. se tvrdilo da će Srbija zaštititi, ako Srbi na Kosovu budu napadnuti. Od 2023. godine u deklaracijama se tvrdi da su Srbi sada na udaru i da se moraju braniti“, navodi se u saopštenju Evropske inicijative za stabilnost.

ESI je krajem jula 2023. upozorio da je ovo ozbiljna prijetnja miru na Balkanu.

"Nekoliko mjeseci kasnije, srpske paravojne formacije napale su Policiju Kosova na sjeveru. Vrijeme je da se ozbiljno shvati ono što trenutno govore političari u Beogradu. Ako se izmišljaju pogromi, onda slijedi nasilje. Ako se ove lažne tvrdnje ne suprotstave, situacija će dalje eskalirati“, navodi se u saopštenju ESI.

Prema ovoj organizaciji, jedno od oruđa u ovoj borbi bila je statistika.

Predsednik Vučić je 5. oktobra 2023. godine objasnio da je kao rezultat "albanskog terora" 11 odsto kosovskih Srba napustilo Kosovo od početka 2021. godine.

Vučić je 8. februara 2024. godine, govoreći u Savjetu bezbednosti UN, pomenuo "14 odsto". kosovskih Srba koji su otišli za samo godinu dana.

Nisu pruženi nikakvi dokazi za navodne pogrome, sistematsko nasilje ili navodno "etničko čišćenje“ posljednjih godina. Ali šta je sa dokazima za ove brojke koje su naveli predsjednik Vučić i drugi? Šta otkrivaju? Šta mi zapravo znamo?", navodi se u saopštenju Evropske inicijative za stabilnost. Izvještaj Evropske inicijative za stabilnost (ESI) možete pogledati na ovom linku.