Poslanik PDK

Poslanik Demokratske partije Kosova Rashit Qalaj je u intervjuu za Gazeta Blic rekao da su SAD po pitanju dinara oštro govorile na račun Vlade, pozivajući se na izjavu Jamesa O'Briena, prenosi Gazeta blic.

"Ako analiziramo izjavu koju je dao poznati diplomata, čovjek moćne države, mogu reći da je to više nego grub jezik prema Vladi Kosova, pošto se u diplomatiji biraju riječi i pazi sa izrazima, ovaj put on je zadao veliki udarac Vlad, ali nažalost i  državi i građanima. Znam da je ono što je O'Brien rekao posvećeno Vladi Kosova, ali Kosovo je pod mjerama EU i to u najmanju ruku pogađa Vladu, a mnogo više uglavnom narod Kosova i svaki takav riječnik u odnosu na Vladu, u odnosu na Albina Kurtija, indirektno pogađa albanski narod Kosova i zajednice koje ovdje žive. Narod ne zaslužuje ovakve kritike iz SAD, pošto znamo su oni glavna država koja je doprinela da mi danas uživamo u slobodi", kaže on.

Ocjenjuje da bi trebalo biti mnogo više oprezan sa partnerima, jer SAD pokazuje da postoji mogućnost kažnjavanja Vlade Kosova.

"Zbog toga, mi kao država moramo paziti da svoje partnere, a glavno zapažanje koje smo videli je da kada neko kaže da pazite da vas ne tretirate kao partnere, onda u tome postupamo recipročno i to govori da SAD gledaju na mogućnost kažnjavanja Vlade Kosova", ocjenjuje.

Qalaj ističe da je odluka o ukidanju dinara zakonita, ali da je nepromišljena i bez koordinacije, jer Srbi na sjeveru su pod kontrolom Srbije i da treba proračunati mogućnosti za tenzije.

Poslanik PDK kaže da je Srbija "majstor manipulacija" i da će pokušati da pošalje poruku svijetu da Kosovo pokušava da izazove humanitarnu krizu i protjera Srbe.

"Srbija je majstor manipulacija. Ono što se dogodilo na sjeveru je početak talasa tenzija na Kosovu, pošto je poznato da Srbija to eksploatiše, posebno pozivajući se na humanitarna pitanja, praveći propagandu svuda u svijetu. Znate da je poslala pisma i većini zemalja članica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija i pokušava da iskoristi starce, djecu, žene da pošalje poruku svim zemljama da Kosovo hoće da izazve humanitarnu krizu i da Kosovo u stvari pokušava da protjera Srbe sa Kosova, što nije tačno", kaže on.

Qalaj smatra da treba djelovati oprezno, na osnovu informacija iz institucija međunarodne bezbjednosti.

"Opet kažem, moramo biti oprezni u svojim koracima i onda uvijek analizirati informacije bezbjednosnih institucija, OAK, policije, KBS-a i informacije partnera koji dolaze i onda u skladu sa tim informacijama sprovoditi akcije, uvijek na oprezan način", zaključuje on.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic