Potpredsjednik LDK

Potpredsjednik Demokratskog saveza Kosova Lutfi Haziri upozorio je da će, ukoliko kosovske vlasti ne naprave pomake po pitanju zahtjeva SAD i EU u vezi suspenzije dinara - uslijediti drugi paket kaznenih mjera.

Haziri je gostujući na Teve1 rekao da međunarodni partneri Kosova očekuju da do pomaka dođe u narednim nedjeljama.

"Američka diplomatija i EU su promjenile svoj stav u odnosu na Kosovo. EU je zamrzla ili ograničila odnose sa Kosovom, dok su SAD suspendovale učešće KBS u najvećim vojnim manevrima i ograničavaju vladine zvaničnike. Dobra stvar je što nema kolektivnih kazni, iako čvrsto vjerujem da su Evropljani odlučni: ako ne bude razvoja u narednih nekoliko nedjelja, što je potvrdio i francuski predsjednik, koji je član velike trojke”, rekao je Haziri.

On je rekao da su evropski zvaničnici - njemačka kancelarka, francuski predsjednik i italijanska premijerka na posljednjim sastancima u Briselu i samitu EU u Moldaviji postavili jasne uslove za ukidanje mjera protiv Kosova,

Haziri je kazao da je u više navrata bio u Vašingtonu i Briselu i da je "pomogao Kosovu da se uklone kaznene mjere".

"Imamo dobre odnose sa partnerima, u opoziciji smo, ali nikakva kriza koju vlast danas proizvodi ne odnosi se na nas. Za ova tri mjeseca dva puta smo bili i u Vašingtonu i u Briselu i na drugim sastancima, a da budem iskren, glavni cilj je bio da se pomogne Kosovu da ukine kaznene mjere. Mi mu pomažemo i ne tražimo zahvalnost", dodao je Haziri.

Izvor: Kosovo Online/Teve1