Ambasador SAD-a

Američki ambasador na Kosovu Jeff Hovenier izjavio je na svečanosti povodom Dana predsjednika SAD da su veze SAD sa Kosovom jake.

„Ponosan sam što se pridružujem svojim kolegama širom svijeta i odajem počast kancelariji predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, i što prepoznajem snažnu vezu SAD sa narodom Kosova koju tako jasno oličava ova statua predsjednika Clintona“, naglasio je Hovenier i dodao da snažne veze i posvećenost Sjedinjenih Američkih Država narodu Kosova postoje još iz vremena američkih predsjednika Billa Clintona, Georgea Busha, Baracka Obame, Josepha Bidena i Donalda Trumpa, piše Koha.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da obilježavanje Dana američkog predsjednika na Kosovu takođe predstavlja duh demokratije koji su velikodušno delili sa svijetom, a koji je, prema njenim riječima, imao dubok uticaj na put Kosova.

„Mnogi američki predsjednici odigrali su ključnu ulogu na ovom putu, shvatajući da potraga za slobodom i demokratijom prevazilazi geografske granice. Prošle godine sam govorila o predsjedniku Clintonu i njegovoj posvećenosti narodu Kosova. On je postao naš glas kada su decenije ugnjetavanja i diskriminacije kulminirale genocidnim ratom protiv nas. Danas sam okrenula još jedno poglavlje, poglavlje aktuelnog predsjednika Sjedinjenih Država Josepha Bidena, čovjeka čiji je put od sala Senata do hodnika potpredsjednika, a sada do vrhunca liderstva kao predsjednika Sjedinjenih Država obilježilo ga je snažno prijateljstvo sa našom zemljom i našim narodom, posebno u ključnim trenucima koji su oblikovali našu putanju. Podrška predsjednika Bidena istinski je svjedočanstvo dubokih prijateljskih veza koje su dugo definisale naše partnerstvo. On ne samo da razumije naše težnje za slobodom i demokratijom, on stoji rame uz rame sa nama u našem stalnom nastojanju da ojačamo ove ideale“, rekla je ona.

Prema njenim riječima, SAD su uvek stajale uz Kosovo, nudeći podršku, smjernice i prijateljstvo.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore