Ministar odbrane

Kosovo se suočava sa ogromnim razmještanjem srpske vojske, policije i žandarmerije na jugu Srbije, što predstavlja opasnost ne samo za Kosovo, već za ceo region Zapadnog Balkana, izjavio je ministar odbrane Kosova Ejup Maqedonci u intervjuu za Geopost.

Dodaje da je pored vojske, Srbija duž granice sa Kosovom rasporedila i druge kapacitete koji su kupljeni od Kine i Rusije i da to predstavlja prijetnju ne samo za Kosovo, već i za sve zemlje Zapadnog Balkana.

“Da, 48 prednjih operativnih baza srpske vojske i žandarmerije su stalna prijetnja za našu zemlju i zbog činjenice da se ovih 48 baza nalazi blizu granice sa teritorijom naše zemlje, odnosno udaljene su negdje od 300 metara do 5 kilometara od granične linije Kosova i neprijateljske strane prema teritoriji naše zemlje. Pored ovih 48 baza, vrijedi istaći i podatak da su tri od četiri brigade Vojske Srbije raspoređene na jugu Srbije, a neprijateljski su usmjerene protiv teritorije naše zemlje. Imamo ogroman raspored srpske vojske, policije i žandarmerije na jugu Srbije, uglavnom duž granične linije sa Republikom Kosovo. Pored ove tri brigade, postoje i druge borbene formacije Vojske Srbije koje su raspoređene na jugu teritorije Srbije i uglavnom se nalaze u bazama u Raški, Nišu i Vranju, odnosno duž cijele granične linije naše zemlje i ove 48 baze koje ste istakli su operacioni produžeci ove tri brigade Vojske Srbije i samo jedna od četiri brigade Vojske Srbije je raspoređena na sjeveru teritorije Srbije, tačnije na granici sa Republikom Hrvatskom. Dakle, najveći dio borbenih kapaciteta, uključujući i kapacitete koji su kupljeni od Kine i Rusije, raspoređeni su na jugu Srbije i to ne predstavlja opasnost samo za našu zemlju, već za ceo region Zapadnog Balkana i drugim zemljama koje se graniče sa Republikom Kosovo. Ako se ovome dodaju nedavne akcije koje su preduzele naoružane paravojne grupe vođene bezbjednosnim strukturama Srbije, ovaj rizik je veoma visok”, rekao je Maqedonci.

Maqedonci dodaje da Srbija protiv Kosova sprovodi različite taktike, a među njima su, kako navodi, i hibridne prijetnje, odnosno hibridni napadi - informacije.

“Propaganda je jedan od elemenata koji Srbija godinama koristi da ugrozi, podriva stabilnost u našoj zemlji, ali i da utiče i drži pod kontrolom srpske građane Kosova, koji su, nažalost, neki od njih, ne svi, pod uticajem ove propagande u vezi sa integracijom u strukture i društvo Republike Kosovo", ističe Maqedonci.

On navodi da je "jedna od glavnih tačaka ruske tajne službe da destabilizuje zemlju, odnosno baci državu na koljena, informacija, a informacija uvijek ima za cilj stvaranje kolektivne depresije, depresije koja se takođe primjećuje kod nas i ja ocjenjujem da obaveštajne strukture Srbije podržavaju obavještajne strukture Rusije".

Ističe da Ministarstvo odbrane podržava razvoj Kosovskih bezbjednosnih snaga na osnovu sveobuhvatnog plana tranzicije, plana koji je izrađen u saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama i drugim partnerima Natoa koji se sprovodi od 2019. a Kosovo je trenutno u drugoj fazi.

“Ovaj plan je podjeljen u tri glavne faze. Prva faza je završena 2022. godine i uglavnom se bavila pripremom zakona, doktrine, dokumenata i obuke za pripadnike Kosovskih bezbjednosnih snaga. Trenutno smo u drugoj fazi sveobuhvatnog plana tranzicije, koja će trajati do 2025. godine, tako da će kraj ove faze biti 2025. godine, što znači da će do tada Kosovske bezbjednosne snage imati tri validirana pješadijska puka, spremna da izvršavaju zadatke odbrane teritorije, odnosno borbene zadatke za odbranu teritorije, i spremni da budu dio zajedničkih misija sa našim partnerima i saveznicima. Inače, tokom prošle godine dobili ste obavještenje da smo validirali jedan pješadijski puk, ovaj puk je validiran u okviru vježbe „Defender Europe 23“ i trenutno se pripremamo za validaciju drugog pješadijskog puka. Snabdjevanje, odnosno prihvatanje zahtjeva State departmenta za protivoklopni sistem Javelin koji se desio 11. januara ove, odnosno 2024. godine, za nas je veoma značajan, posebno po tome što ovim sistemom dalje razvijamo naše borbene sposobnosti za podršku operacijama Kosovskih bezbjednosnih snaga. Ovi kapaciteti se planiraju i koordiniraju zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama i gradiće se godinama prema planu. Treća faza će početi 2025. i završiti se 2028. Ovo će biti završna faza tranzicije Kosovskih bezbjednosnih snaga, gdje ćemo izgraditi i druge kapacitete, kao što su kapaciteti vazdušne podrške i artiljerijski kapaciteti. Mi već imamo deo njih u ovoj fazi i to je zahvaljujući kontinuiranoj podršci koju smo imali od premijera Kurtija i Vlade”, ističe Maqedonci.

Ističe da uvećani budžet koji su dobili za ove tri godine, jasno uticao da ove kapacitete razviju mnogo ranije nego što je planirano i trenutno zadovoljava kapacitete za vazdušnu podršku preko Bajraktar dronova, ali u planu je i izgradnja drugih kapaciteta.

“Svi ovi kapaciteti se grade u saradnji sa našim partnerima i sve nabavke koje su obavljene su u skladu sa Nato standardima, tako da je sva oprema Kosovskih bezbjednosnih snaga oprema koja se nabavlja od zemalja Natoa, prema Nato standardima i planirani su u inventaru opreme Kosovskih bezbjednosnih snaga”, navodi Maqedonci.

Maqedonci kaže da Partnerstvo za mir nije obavezan i neophodan korak za prijem Kosova u Nato i da je to odvojeno od članstva.

“Kosovo gradi odbrambene kapacitete u skladu sa standardima Natoa. Mi, u okviru Ministarstva odbrane i Kosovskih bezbjednosnih snaga, imamo Nato tim koji je posvećen savjetovanju i podršci razvoju odbrambenih kapaciteta naše zemlje. Sva doktrina koju smo izgradili u Kosovskim bezbjednosnim snagama i svo planiranje koje se odvija u Ministarstvu odbrane je u skladu sa standardima Natoa, sva nabavka opreme, svi sistemi koje koristimo su Nato sistemi i ovi koraci su uglavnom preduzeti sa ciljem približavanja naše zemlje partnerstvu za mir i Nato. Odluka da budemo dio Natoa, ali i Partnerstvo za mir je politička odluka njegovih članica, a nažalost i dalje imamo zemlje koje ne žele da priznaju nezavisnost naše zemlje i stoga nerado prihvataju Kosovo, međutim, mi nedavno, tokom jeseni prošle godine, na konferenciji partnera KBS-a, imali smo i nepoznate zemlje koje su učestvovale na ovoj konferenciji, koja se organizuje u cilju razvoja Kosovskih bezbjednosnih snaga i usklađivanja KBS sa Natom, tačnije, imali smo predstavnike iz Grčke i Slovačke koji su bili dio ove konferencije koja je održana tokom oktobra prošle godine”, zaključio je Maqedonci.

Izvor: Geopost/Kosovoonline