Politički analitičar

Politički analitičar Muhamet Mavraj ocjenio je da je izjava pomoćnika američkog državnog sekretara Jamesa O'Briena o situaciji na Kosovu i to samo dan prije posjete Blinkena Tirani - alarmantna, prenosi RTK.

Pomoćnik državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja JamesaO'Brien izjavio je za Glas Amerike da su SAD veoma zabrinute zbog odluke Vlade Kosova da ne dozvoli korišćenje dinara, te da je takvim stavom Vlada Kosova dovela u pitanje partnerstvo sa Sjedinjenim Državama. On rekao da bi Kosovo trebalo da povuče tu odluku.

Mavraj ovu izjavu smatra alarmantnom.

„To je veoma ozbilјan alarm, koji nažalost neće doneti mnogo promena Vladi Kosova, jer je već ušla u druge akcije i obaveze”, rekao je Mavraj.

On je naveo da su međunarodni partneri od vlasti na Kosovu tražili jedino korektnost i koordinaciju sa akterima i faktorima bezbjednosti, od kojih SAD, kako je rekao, ima suštinsku ulogu.

Komentarišući Kurtijev odogovor O’Brrienu da odnosi SAD i Kosova nisu prekinuti, Mavraj je rekao da niko ne sluša izjave, već ko šta radi, a posebno kome se vjeruje.

On je rekao da odluka CBK o dinaru nije bila u interesu Kosova i naveo da taj problem mora da se riješi na drugačiji način, u koordinaciji sa međunarodnim zvaničnicima, a ne da ih obavještavaju preko sredstava informisanja.

Izvor: Kosovo Online/RTK