Bivši diplomata

Akademik i bivši diplomata Muhamedin Kullashi smatra da koordinacija sa zapadnim zemljama nije znak slabosti, već normalna praksa u diplomatiji, upozoravajući da Kosovo zbog jednostranih odluka može da izgubi podršku partnera koji ga podržavaju četvrt vijeka.

"Koordinacija sama po sebi nije nešto uvredljivo, nije nešto čime se narušava dostojanstvo vlade ili institucija. Riječ je o državama koje su nam pomogle i pomažu nam. Čak i velike sile međusobno sarađuju i koordinišu", rekao je Kullashi za Dukađini.

Naglasio je da do sada Kosovo nikada nije bilo pod sankcijama onih koji su zalužni za njegovu nezavisnost i da je ta činjenica u najmanju ruku neprijatna.

"Ovo je nova situacija koja nam nije poznata. Već neko vrijeme smo pod sankcijama prijateljskih zemalja koje su imale odlučujuću ulogu u oslobađanju Kosova, u obnovi Kosova. U stvaranju države Kosovo. Čak ni mi nismo imali svijest kada smo kažnjeni zbog neusklađenosti i to je nova situacija, ne baš prijatna. Ne tako dobra za privredu Kosova, proračunati su ogromni gubici koje su sankcije naprasno proizvele", primjećuje Kullashi.

Podsjetio je da je problem sa kosovskim tablicama riješen upravo zahvaljujući koordinaciji sa partnerima i upozorio da bez podrške velikih sila Kosovo zatvara sve perspektive.

Smatra da je odluka o zabrani dinara nanela štetu Kosovu jer nije doneta uz saglasnost saveznika.

"Postoji i manje-više ograničen politički pristup gdje na koordinaciju gledamo kao na nešto što narušava naš suverenitet. To nije suverenitet, to je jadno. Ako suverenitet ide ka izolaciji, to je ono što Srbija želi. Problem Srbije je što pet velikih sila podržava Kosovo već četvrt vijeka", dodao je akademik.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini