Njemački politički analitičar

Njemački politički analitičar i stručnjak za Balkan Bodo Weber rekao da se iz izjava američkih zvaničnika može videti da su malo razočarani što je Vlada Kosova izmenila odluku, ali ne u pravcu u kom su oni i EU predlagali, odnosno da odluka o preregistraciji bude odložena na deset mjeseci, prenosi RTK.

Weber je rekao da takve jednostrane odluke Kosova nisu u duhu dijaloga i naveo da se u ovom trenutku čini da je Vlada Kosova spremna da reaguje na pritisak, ali ne još u onom smislu u kojem su tražili Brisel i Vašington.

"U ovom trenutku čini se da, kao i u ranijim jednostranim odlukama koje je Vlada Kosova donela, treba nopomenuti da su u okviru slova Briselskog sporazuma i sporazuma iz političkog dijaloga, ali nisu u duhu dijaloga tj. zajedničkih odluka, ne jednostranih poteza. Videli smo da ranije odluke tek ne samo na osnovu velikog pritiska i pretećih nemira na sjeveru Kosova, tek tada budu povučene, tako da se u ovom trenutku čini da je Vlada Kosova u jednom dijelu spremna da reaguje na pritisak, ali ne još u ovom smislu u kojem su tražili Brisel i Vašington", rekao je Weber.

Izvor: Rtklive.com/Kosovoonline