Poslanik VV-a

Poslanik Pokreta Samoopredjeljenje Enver Dugolli tvrdi da je apsurdno tražiti od Kosova da primjeni jednu tačku sporazuma, koja se odnosi na Zajednicu srpskih opština, kada Srbija ne želi ni da ga potpiše, prenosi Gazeta blic.

"Pitanje državne bezbjednosti je primarno, ono treba da zauzme glavno mjesto i jedina stvar koja čuva bezbjednost je nemiješanje Srbije u državu Kosovo. Sporazum iz Brisela je okvirni, dogovoren je, ali nije potpisan. A, premijerka Srbije sada je zvanično poslala pismo EU da se povlači i da neće sprovoditi ovaj sporazum. Sada je apsurdno tražiti u vezi sa tim od Kosova jednostrano sprovođenje tačke koja je na samom kraju, osnivanje ZSO. Sigurni smo da neće biti jednostrane primene tog sporazuma. Ili će biti sproveden u cjelini ili neće biti pomaka ka primjeni", kazao je Dugolli.

Kako kaže, ne može se "jednostrano ići naprijed".

"Ne može se sprovoditi nešto što odgovara Srbiji, a ne nastaviti u cjelini sa njegovom implementacijom, čime bi se obezbjedilo faktičko priznanje Kosovo. To bi otvorilo put ka normalizaciji odnosa", uvjeren je Dugolli.

Prema njegovim riječima, dok Srbija ne bude spremna na tu tačku, sve ostale su - "neprimjenljive, nedostižne".

"Jednostranog napretka nikada ne može biti, odnosno implementacije samo od strane Kosova, jer smo vidjeli da to do sada nije dalo zadovoljavajuće rezultate za normalizaciju odnosa", rekao je Dugolli.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic