Poslanica AAK-a

Poslanica Alijanse za budućnost Kosova Time Kadrijaj izrazila je zabrinutost te stranke zbog upozorenja međunarodnog faktora o posljedicama po Kosovo zbog odluke CBK kojom se dinar izbacuje iz platnog prometa navodeći da Kosovo sebi ne može da priušti nove sankcije dok je i dalje pod kaznenim mjerama EU, prenosi Blic Gazeta.

Kadrijaj je kritikovala vladu što ne koordiniše sa opozicionim strankama i međunarodnim saveznicima povodom odluka koje su osjetljive, poput te o dinaru ili o Zajednici opština sa srpskom većinom i novim izborima.

"Naši saveznici govore da bi se Kosovo moglo suočiti sa novim sankcijama, a ne sa onim što već ima. Koliko je Kosovo u stanju da izdrži te sankcije? Kosovo je već izgubilo milione eura i podršku iz fondova EU. Sada ako bi bili opterećeni novim sankcijama, ne znam kuda ćemo", naglasila je Kadrijaj.

Prema njenim riječima, "u stvarima koje su od interesa za zemlju", premijer Kurti bi trebalo da koordinira i sa opozicijom i međunarodnim saveznicima.

"Kurtiju je potreban liderski pristup i u takvim situacijama koje su osjetljive i koje su u interesu Kosova, moralo je doći do pomirenja sa liderima opozicionih partija i političkih partija na nivou zemlje, ali istovremeno i sa našim saveznicima", dodaje.

Govoreći o Zajednici opština sa srpskom većinom, Kadrijaj je rekla da je Kurti, iako se stalno protivio dok je bio u opoziciji, sada na vlasti prihvatio nacrt sa izvršnim ovlašćenjima.

"Kurti je prihvatio sporazum, prihvatio je i nacrt Zajednice, a obećao je da se kada dođe na vlast neće upuštati u dijalog, da neće ići za sto za diskusiju, a na osnovu svih tih obećanja je i došao na vlast, pa ih je prekršio. Što se tiče nacrta Zajednice, to je jedan od najgorih. Čak su i SAD insistirale da se sa kosovske strane izradi nacrt i to bi se odnosilo na Ustav Kosova, a sada imamo nacrt koji nije dobar za Kosovo i koji nudi treću vlast i to ima izvršna ovlašćenja", ukazala je.

Naglašava da su Kosovu potrebni novi izbori, ali da opozicija nema dovoljno glasova da sruši vlast.

Dodaje da će sam Kurti voditi na izbore zbog svoje nespremnosti da sprovede ZSO i druge obaveze preuzete u okviru dijaloga sa Srbijom.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic