To nije u interesu Kosova

Profesor Univerziteta Georgetown i bivši direktor za evropske poslove u Savjetu za nacionalnu bezbjednost SAD Charles Kupchan ocjenio je da premijer Kosova Albin Kurti pravi nepotrebne provokativne akcije koje Kosovo ne šalju u pravom smeru, prenosi Albanian post.

"Mislim da premijer Kurti pravi neke nepotrebne provokativne radnje. Bilo je pitanje ličnih karata, registarskih tablica, postavljanja [albanskih] gradonačelnika na sjeveru, za koje je glasao veoma mali procenat stanovništva, a sada poručuje Srbima da ne mogu više da koriste dinare i da postoji samo jedna zvanična valuta - euro", kaže Kupchan i dodaje da Kurtijeve akcije nisu u interesu Kosova.

"Mislim da to nije u interesu Kosova. Ako se vratimo u 1999. i odmah posle 2008. Srbija je viđena kao problem, Srbija je viđena kao zemlja koja je otežavala život, podstičući nevolje na sjeveru Kosova i odbijajući da se angažuje u normalizaciji odnosa", kaže Kupchan.

On, međutim, smatra da su i premijer Kosova Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučič ostali u prošlosti, umjesto da se fokusiraju na budućnost.

"Ovo je još jedna runda teškog dijaloga Kurtija i Vučića. Uprkos činjenici da je na stolu Ohridski sporazum, uz posredovanje Evropske unije, čini se da odnosi Kosova i Srbije idu unazad, a ne napreduju", smatra.

Kupchan je istakao izazove sa kojima se Kosovo može suočiti zbog svojih akcija.

"Već smo čuli neka gorka upozorenja, u vidu jasnih poruka da Kosovo neće biti na putu ka članstvu u međunarodnim organizacijama – EU, Nato - ako ne ide putem normalizacije. Govori se i o pitanju ekonomske pomoći", kaže on.

Ocjenjuje da je to za sada dio ubeđivanja, diskretne komunikacije Kurtija i ostalih članova Vlade Kosova da se ponašaju konstruktivnije. Kritičan je i prema ponašanju predsjednika Srbije.

"U svakom slučaju, ne želim da kažem da je Vučić kooperativan čovjek, koji je spreman da se dogovori sa Kosovom. On igra na svoju nacionalističku kartu, radi i govori i provokativne stvari. Ovo je, dakle, dvosmjerna ulica. Biće potrebni kompromisi sa obe strane da bi se riješili ovi dugogodišnji sporovi", smatra.

Prema njegovim riječima, Kosovo bi za normalizaciju odnosa sa Srbijom trebalo da odloži primjenu odluke o dinaru.

"Da. Ako vidimo kakve koristi Kosovo ima u odnosu na cijenu takve odluke, mislim da je treba to ostaviti na čekanju. Nisu nam potrebne mere koje povećavaju tenzije. Da li Srbija održava paralelne institucije? Da. Da li Srbija šalje sredstva Srbima na sjeveru? Da. Da li radite stvari koje podstiču Srbe da se ne integrišu u potpunosti na Kosovu? Da. Ponavljam, ovo je dvosmjerna ulica", rekao je on.

Ističe da su te akcije samo "provokativne i nepotrebne".

"Čini mi se da nije dobra dugoročna investicija da Vlada Kosova radi stvari koje se u međunarodnoj zajednici vide kao provokativne i nepotrebne", ističe.

Iako kaže da su strane blizu sporazuma, neslaganja u Savjetu bezbednosti ukazuju na drugačiji pravac.

"Mislim da smo blizu dogovora, ali nesuglasice koje smo vidjeli u Savjetu bezbjednosti, oštra retorika koju vidimo i od Vučića i od Kurtija ne pomažu", zaključuje on.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post