Vrijeme je za promjenu kursa

Američki stručnjak za spoljnu politiku i predavač na Školi za napredne studije Univerziteta Johns Hopkins u Vašingtonu, Edward Joseph, pisao je o zabrani srpskog dinara na Kosovu i sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija u četvrtak. On je poručio Kurtiju da je populizmom sam sebi naneo veliku štetu i da je za odluku o dinaru prvo trebao da napravi plan, a ne da sprovede zabranu.

Edward Joseph u svojoj analizi na društvenoj mreži "X" ističe da umjesto međunarodnog pritiska usmjerenog na Beograd, gdje je Evropski parlament usvojio i rezoluciju o izborima u Srbiji, Kurti se poziva u Savjet bezbjednosti UN zbog još jednog nedostatka koordinacije u vezi sa pitanjem dinara.

„Ova sjednica SB UN bi trebalo da označi prekretnicu u politici Prištine. Albin Kurti i njegovi bliski partijski saradnici moraju da shvate koliko su sami sebi naneli štetu nacionalnim interesima Kosova usljed neprekidnog populizma. Sada je vrijeme da promjenite kurs“, piše d Joseph.

On kaže da je Kurti trebalo da po pitanju dinara prvo napravi plan, a ne da sprovede zabranu.

„Drugo, jedini način da se oporavimo od autogola je da postignemo gol u drugoj mreži“, piše Joseph, rekavši da odluku o Dečanima treba sprovesti i ozbiljno raditi sa američkom ambasadom na implementaciji Ohridskog sporazuma.

„Ukratko, pokažite svima razliku između načina na koji se demokratija odnosi prema svojim manjinskim građanima – i autokratije koja očajnički želi da se uhvati za vlast. Šutni loptu naprijed, Albin, a ne unazad”, piše on.

Izvor: Kosovo Online