Pripremiti teren

Bivši ministar finansija Haki Shatri ocijenio je da je prije stupanja na snagu nove uredbe Centralne banke Kosova koja zabranjuje promet dinara morala biti organizovana promotivna kampanja od tri do šest mjeseci kako bi se pripremio teren i spriječilo pojavljivanje prepreka.

"Svaki zakon, kada se usvoji, uvijek ima rok da stupi na snagu. Dakle, unapred postoji nekoliko podzakonskih akata dok se ne donesu, a kasnije zakon stupa na snagu svom snagom koju ima jer je pripremljeno mišljenje i teren, nema prepreka. Tri mjeseca ili šest mjeseci trebalo bi da traje promotivna kampanja. Ne poričem da je to ispravna odluka, ali da bi vodili politiku, da bi ohrabrili te građane da priznaju novu realnost, da priznaju Kosovo kao svoju državu, da im ta država ne otežava život, već olakšava, omogućava im da prime pomoć, da se ne osjećaju loše, već da se osjećaju prijatno'", rekao je Shatri.

Istakao je da o pitanju dinara ne treba razgovarati u dijalogu sa Srbijom, ali da je prije donošenja odluke bila potrebna koordinacija sa međunarodnom zajednicom.

"Nikakve radnje ranije nisu preduzete da se situacija ne bi pogoršala jer smo uvijek imali za cilj da Kosovo bude promovisano kao demokratska država, da ispuni kriterijume za sve građane, koje je postavila evropska zajednica kako bismo se što prije integrisali u EU", dodao je.