Nepostojeće firme

"Ljudi koji se predstavljaju kao predstavnici Narodne banke Srbije pokušali su danas da pređu našu granicu noseći 117 miliona dinara u gotovini. Nije im bio dozvoljen ulazak, jer nisu imali odgovarajuća ovlašćenja“, tvrdi ministar finansija Hekuran Murati.

Njegovo saopštenje uslijedilo je gotovo istovremeno i sa oglašavanjem zamjenika premijera Besnika Bislimija, koji je ocijenio da se radi o jednostranoj akciji Beograda, te nepostojećim firmama.

U pitanju je neuspjeli pokušaj Centralne banke Srbije da danas na Kosovo prebaci dinare za isplate korisnicima u ovom sistemu.

Centralna banka Kosova od 1. februara primjenjuje novu uredbu o valuti kojom se praktično iz upotrebe istiskuje dinarski platni promet. Iako podržavaju samu odluku, zapadni predstavnici oštro kritikuju ishitrenost i način njene primjene, bez, kako navode koordinacije i potrebnih priprema.

"Beograd insistira na korišćenju milijardi gotovine kojoj se ne može ući u trag jer žele da sakriju kuda novac ide“, kaže Hekuran Murati.

Ponavlja da je Centralna banka Kosova pozvala Narodnu banku Srbije da sarađuje u omogućavanju transferima novca za srpsku zajednicu na Kosovu.

Sinoć je u Prištini potvrđeno da je Centralna banka Kosova već uputila pismo Narodnoj banci Srbije, nakon što je uveliko započela sa primenom Uredbe, kao i nakon talasa kritika međunarodne zajednice.

"Još jednom ponavljamo našu spremnost da pomognemo u olakšavanju procesa u kojem finansijska pomoć stiže onima kojima je potrebna. Međutim, ne možemo dozvoliti da milijarde u gotovini uđu u zemlju bez odgovarajućeg ovlašćenja i otkrivanja krajnjih korisnika. Nijedna zemlja ovo ne dozvoljava“, naveo je Murati u saopštenju.

"Svaka finansijska pomoć može se usmeriti direktno na bankovne račune korisnika i osigurati transparentnost“, ponavlja Murati ono što je i Kurti sinoć saopštio.