Iznenadna

Poslanica Evropskog parlamenta i izvjestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola von Cramon rekla je da je odluka o zabrani korišćenja dinara u principu apsolutno legitimna i da je ne treba kritikovati, ali da je trebalo dati više vremena za njenu primjenu.

Ona je za Teve1 rekla da je odluka o zabrani srpskog dinara došla veoma iznenadno i da je trebalo dati više informacija i duži prelazni rok.

"Prema Ustavu Kosova, euro je jedina valuta na Kosovu. Dakle, u principu, odluka o korišćenju dinara ili bilo koje druge valute je apsolutno legitimna i ne treba je kritikovati. Odluka bi trebalo bi da ima za cilj odgovarajuću finansijsku kontrolu kako bi se izbjegao finansijski kriminal, pranje novca, finansiranje terorizma itd. Međutim, odluka o zabrani srpskog dinara došla je vrlo iznenada. Ono što je bilo potrebno sa naše tačke gledišta je pravilna komunikacija, više informacija i prelazni period”, rekla je Von Cramon.

Dodala je da su reakcije međunarodnih prijatelja i partnera Kosova zabrinjavajuće jer ove mjere mogu imati potencijal za eskalaciju.

"Postoje neka pitanja koja treba rješiti prije stupanja zabrane na snagu, a koja, po mom mišljenju još uvijek nisu rješena. Zemlje Kvinte su zatražile odlaganje izvršenja odluke. Mnogi ljudi bi ostali bez značajnih prihoda, jer Vlada Kosova nije izdvojila dodatna sredstva kako bi nadoknadila te prihode. Reakcije međunarodnih prijatelja i partnera Kosova su zabrinjavajuće jer ove mjere mogu imati potencijal za eskalaciju, ali i ugroziti život građana Kosova koji žive u opasnosti od siromaštva”, rekla je ona.

Nova uredba Centralne banke Kosova, koja propisuje da se samo evro može koristiti kao valuta za gotovinska plaćanja, stupila je na snagu 1. februara.

Ovoj odluci Kosova se usprotivila Srbija, dok je međunarodna zajednica zatražila odlaganje njene primjene uz obrazloženje da postoji bojazan da bi mogla negativno uticati na Srbe na Kosovu.

Američki State department saopštio je u četvrtak da jednostrana odluka Kosova da primjeni uredbu CBK ograničava sposobnost SAD da se zalaže za Kosovo u međunarodnoj areni.