Šef austrijske diplomatije

Ministar spoljnih poslova Austrije Alexander Schallenberg istakao je na sastanku "Prijatelja Zapadnog Balkana" u Rimu, da su stabilnost i bezbjednost tog regiona "ključni prioritet".

"Zapadni Balkan je okružen članicama Evropske unije i EU nije potpuna bez tih zemalja. Problemi Balkana su i naši problemi, bilo u oblasti bezbjednosti, migracije ili organizovanog kriminala. Zbog toga mi je stabilnost i bezbjednost regiona ključni prioritet", naglasio je Schallenberg.

Kazao je da je Austrija "advokat" Zapadnog Balkana u EU.

Posebno je pohvalio saradnju sa Italijom, ističući da je premijerka Georgia Meloni pokazala veće interesovanje od svojih prethodnika u vezi angažovanja za Balkan.

"Zapadni Balkan je unutrašnje dvorište EU, a ne neki daleki region", objasnio je Schallenberg naglašavajući da na obećani cilj - članstvo u EU, zemlje poput Crne Gore moraju da čekaju već godinama.

Na putu ka članstvu moguće je potpuno uključenje u pojedine političke oblasti, dodao je on.

Schallenberg je rekao da ne želi sa državama Zapadnog Balkana samo da razgovara o evropskoj integraciji, već i o svim svjetskim temama.

Proširenje, naglasio je, mora biti posmatrano geostrateškim interesom, a ne kao birokratski projekat.

"Sa kandidatima za pristupanje EU trebalo bi češće da razgovaramo u Briselu", podvukao je on dodajući da se regionu mora preneti osećaj pripadnosti.

Schallenberg je istakao da je inicijativa "Prijatelji Zapadnog Balkana" prošle godine dovela do novog "Plana rasta za Zapadni Balkan", kojim je Evropska komisija preuzela koncept postepene integracije.

"Ili ćemo izvesti naš model življenja, model ekonomije, našu vladavinu prava, ili ćemo uvesti rizik i nestabilnost, zato što će autoritarne snage ođednom postati dominantne", upozorio je on.

Šef austrijske diplomatije proteklog ljeta je osnovao "Prijatelje Zapadnog Balkana" sa ciljem ubrzanja evropske integracije regiona.

Idući sastanak "Prijatelja Zapadnog Balkana", kako je najavljeno, treba da bude održan u junu ili julu u Beču.

Izvor: Kosovo Online