Američki ambasador

Američki ambasador na Kosovu Jeff Hovenier obratio se novinarima u Prištini, nakon što je sa ostalim ambasadorima akreditovanim u Prištini prisustvovao sastanku sa premijerom Kurtijem, njegovim zamjenikom Bislimijem i ministrom finansija u Vladi Kosova Muratijem.

Hovenier je rekao da je tema razgovara bila odluka koju je donela CBK.

"Nadamo se da ćemo vidjeti odlaganje primjene. Kao što sam naveo ranije u izjavi, zabrinuti smo da će primjena ove uredbe, ukoliko nema nekigh prilagođavanja pogoditi manjinske zajednice, uključujući srpsku. To je razgovor koji smo imali, rekao bih da smo svi iz diplomatskog kora izrazili slične zabrinutosti. Nadamo se da ćemo vidjeti odlaganje ove odluke dok se još ne poradi na tome kako bi se razvila strategija i odredbe koje bi uključile i realnost i zabrinutost manjinskih zajednica, kao i neka praktična pitanja, kako će pojedinci koji je primao novčanu pomoć u kešu iz pošte sada primati u načinu koji im odgovara. Smatramo da nema dovoljno javnih informacija koje ovo pojašnjavaju. Poštujemo i podržavamo i pozdravljamo primjenu Ustava Kosova i poštujemo i priznajemo ulogu Centralne banke. Zapravo SAD igraju važnu ulogu pomažući i podržavajući ove institucije. Podržavamo napore da se izbjegnu finansijski zločini, pranje novca i finansiranje terorizma, ali smo veoma zabrinuti zbog načina na koji je ova uredba primjenjena", rekao je Hovenier.

Na pitanje da li postoji neki znak od Vlade Kosova da će promjeniti odluku i ukoliko neće da li Kosovu preti da se suoči sa nekim sankcijama SAD ili EU, Hovenier kaže da će Vladi Kosova ostaviti da priča za sebe, a da se nadaju da će Vlada Kosova biti partner SAD u sprovođenju uredbe koja bi bila implementirana tako da zadovolji evropske standarde i nikoga ne ugrozi.

„U mjeri u kojoj je Vlada Kosova voljna da nam bude partner u prevazilaženju ovih zabrinutosti to će ojačati naše partnerstvo. U mjeri u kojoj vlada ne želi da bude naš partner na ovom veoma osjetljivom pitanju, to će imati uticaj na kvalitet naseg partnerstva“, naveo je ambasador SAD.

Odgovarajući na pitanja novinara, Hovenier je kazao i da o ovoj temi nije razgovarao sa liderima opozicije na Kosovu.

Premijer Albin Kurti danas je sazvao sastanak sa svim akreditovanim ambasadorima na Kosovu. Glavna tema razgovora je bila najnovija uredba CBK.

Izvor: Kosovo Online/RTKLive