Poslanik PDK

Poslanik PDK Xhavit Haliti kritikovao je u intervjuu za Gazetu Blic premijera Albina Kurtija i njegov pristup kada je u pitanju ukidanje dinara, budući da je ta mjera izazvala brojne reakcije međunarodne zajednice, uključujući SAD.

Haliti je naglasio da se sjeća kada je američkog sekretara Antonyja Blinkena Kurti nazvao naivnim, podsjetivši ga da je Kosovo postalo nezavisno zbog američkih saveznika.

"Albin misli da je on pupak svijeta i da njegova predavanja treba da čuju i sprovode drugi. On je i američkog državnog sekretara nazvao naivnim i treba da se izvini. Da li on zna da su Amerika i njeni saveznici učinili Kosovo nezavisnim? Vjerujem da kao što svi ljudi na Kosovu znaju i on to zna", rekao je Haliti.

Poslanik PDK podržava stav Zapada da odluku o dinaru treba odložiti, jer, kaže, nije pametno ići protiv Amerike.

"Zapadne zemlje se nisu protivile socijalnom uređenju Kosova, ali sve bez izuzetka insistiraju da se odloži početak primjene ove odluke. Ići danas kao Kosovo protiv Zapada, a posebno protiv SAD, nije mudro i niste ni cijenjeni kao mudar građanin“, navodi Haliti za Gazetu Blic.

Prema njegovim riječima, Kurti bi trebalo da suspenduje odluku i objasni da mijenja svoj politički kurs zbog zahtjeva Zapada i kaako bi se uskladio sa njima.

"Mislim da tu odluku treba odložiti. Premijer bi morao da se izjasni da mijenja politički kurs po ovom pitanju na osnovu zahtjeva zapadnih zemalja, a mi ćemo usaglasiti djelovanje prema međunarodnim smernicama. Ova pozicija ne bi oslabila Kosovo, već ga, naprotiv, jača pred međunarodnom zajednicom“, ocjenjuje Haliti.

U međuvremenu, kada je u pitanju rizik od novih tenzija zbog reakcije Srba na sjeveru nakon ove odluke, poslanik PDK kaže da se Vlada mora obavezati da će sprečiti da se to dogodi.

"Što se tiče tenzija, mislim da Vlada Kosova treba da bude glavni faktor koji se zalaže za smirivanje situacije na sjeveru Kosova, usaglašavajući sve akcije na osnovu Evropske povelje o ljudskim pravima. CBK ne treba dozvoliti da se ponaša nepromišljeno i suprotno politici Vlade. Ohrabrujem premijera Kosova da pozove ambasadore Kvinte i da se složi sa njima i po ovom pitanju. Bezbjednost Kosova je u rukama SAD, EU i Svjetske banke, odnosno Nato. Zato budite oprezni“, navodi poslanik.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic