Negativni efekti

Iznenadno zatvaranje ovih kancelarija imaće negativne efekte na svakodnevni život i uslove života zajednica kosovskih Srba, rekao je portparol EU-a Peter Stano.

Evropska unija je izrazila zabrinutost zbog operacija koje su vlasti Kosova preduzele u kancelarijama institucija kojima upravlja Srbija.

“Iznenadno zatvaranje ovih kancelarija imaće negativne efekte na svakodnevni život i uslove života zajednica kosovskih Srba, jer će ograničiti njihov pristup osnovnim socijalnim uslugama sa obzirom na očigledno odsustvo alternativa u ovom trenutku”, navodi se u saopštenju portparola EU-a Petera Stane od 4. februara.

Pripadnici Policije Kosova pretresli su prostorije opština Peć, Istok i Klina koje su radile prema sistemu Srbije te zabranile njihov rad.

Administrativno sjedište ovih opština bilo je u mjestima Goraždevac, Osojane i Vidanje na zapadu Kosova koja su uglavnom naseljena Srbima.

Prošle sedmice kosovska policija je zatvorila još četiri opštinske administracije koje su radile prema sistemu Srbije, a bile su smještene u Dragašu.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova ranije je najavio zatvaranje ovih opštinskih administracija uz poruku, “da će uskoro jedina institucija Srbije u Republici Kosova biti njena ambasada u Prištini”.

Pozivajući na smanjenje tenzija između Kosova i Srbije Stano je rekao da je “predviđeno da se status ovih struktura riješi u okviru dijaloga uz posredovanje EU-a”.

“Stoga, EU poziva Kosovo da izbjegava jednostrane akcije koje bi mogle podići tenzije i da se bavi ovim pitanjima kroz dijalog pod posredovanjem EU-a”, rekao je Stano.

Zabrinutost zbog posljednjih akcija na Kosovu izrazio je i američki ambasador u Prištini Jeffrey Hovenier. Rekao je da “nedavni postupci vlasti Vlade Kosova imaju direktan i negativan efekat na pripadnike etničkih Srba i drugih manjinskih zajednica na Kosovu”.

“Ove akcije nepotrebno podižu etničke tenzije, i kao posljedica, ograničavaju mogućnosti Sjedinjenih Američkih Država da služe kao efikasan zagovornik Kosova u međunarodnoj areni”, rekao je Hovenier.