Ukidanje dinara

Američki State department saopštio je u četvrtak da "unilateralna" odluka Kosova da primeni uredbu Centralne banke Kosova - koja propisuje da se samo euro valuta koristi za gotovinska plaćanja u cijeloj zemlji - ograničava mogućnosti za Sjedinjene Američke Države(SAD) da zagovaraju Kosovo u međunarodnoj areni.

Uprkos svim međunarodnim pritiscima, Kosovo je 1. februara počelo da primenjuje uredbu kojom se ukida upotreba srpskog dinara u zemlji, iako kroz nedefinisani period ublažene tranzicije.

"Dobra uprava i dobro međunarodno partnerstvo zahtevaju vreme da se procene posledice, da se saslušaju perspektive i da se međusobno konsultuju kako bismo pronašli funkcionalno rešenje", rekao je Stejt department za Radio Slobodna Evropa(RSE).

Pozvali su Kosovo da "odmah" odloži primenu ove odluke dok se, kako je saopštio, ne uspostave zadovoljavajuće procedure u skladu sa evropskim standardima i dok stanovništvo ne bude dovoljno edukovano o tome kako će nastaviti kroz tranzicioni period.

"Odluka je objavljena bez adekvatne pripreme ili konsultacija", rekli su.

"SAD su duboko razočarane i protive se sadašnjim planovima Kosova da nastavi sa primenom odluke o ograničenju uvoza stranih valuta, uključujući i srpski dinar", dodaju.

Od posleratne 1999. godine, Srbija, koja ne priznaje nezavisnost Kosova, koristila je dinar za isplatu penzija, socijalnih davanja i plata za paralelne institucije na Kosovu, uključujući bolnice i škole.

Stanovnici deset opština sa srpskom većinom na Kosovu takođe su koristili dinar za plaćanje u prodavnicama i restoranima.

Stejt department je rekao da mnogi građani ne znaju kako će platiti svoje račune, niti kako će primati penzije.

"Ova akcija takođe nije u skladu sa opredeljenjem Kosova da radi kroz dijalog uz posredovanje EU, na rešavanju pitanja koja utiču na dobrobit srpske manjine", naglašavaju.

Ranije tokom dana američki ambasador na Kosovu rekao je nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem da se SAD protive primeni odluke o uredbi i izrazio zabrinutost zbog njenog uticaja na Srbe na Kosovu.

"Zabrinuti smo što uredba, kako je razumemo, ne uzima u potpunosti u obzir uticaj koji će imati na pojedince, posebno na pojedince koji dobijaju finansijsku podršku od Vlade Srbije. Mislimo da ovo pitanje zaslužuje pažljivije razmatranje i raspravu u dijalogu kojim posreduje EU. Zabrinuti smo da bi to moglo eskalirati etničke tenzije i biti problematično za svakodnevni život jednog broja građana Kosova", dodao je on.

U međuvremenu, Narodna banka Srbije (NBS) zatražila je ukidanje uredbe Centralne banke Kosova i zatražila da se to pitanje reši političkim dijalogom.

Za Radio Slobodna Evropa su iz NBS-a rekli da "ne može biti govora" o sporazumu između nje i Centralne banke Kosova, kako je predložio zamenik premijera Kosova Besnik Bislimi.

"Ovo pitanje treba rešavati isključivo u okviru dijaloga na postojećem nivou", rekla je NBS, govoreći o razgovorima o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Čak je i Evropska unija pozvala Kosovo da ponudi dug prelazni period za napuštanje upotrebe srpskog dinara.

"Kratak prelazni period za implementaciju uredbe, zajedno sa nedostatkom informacija i praktičnih rešenja za sve pogođene zajednice, rizikuje da ozbiljno zakomplikuje njihove živote", navodi se u saopštenju EU objavljenom 1. februara.

Evropski blok je takođe pozvao Kosovo da "nađe rešenje za ovo pitanje putem pregovora u okviru dijaloga uz posredovanje Brisela".

Vlada Kosova je saopštila da uredba CBK-a ne znači da će biti obustavljeni transferi novca iz Srbije, kao ni novčane kazne za posedovanje valuta drugih zemalja.