Ukidanje dinara

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani govorila je danas o Uredbi Centralne banke Kosova kojom se srpski dinar isključuje iz opticaja od 1. februara i istakla da se razmatra niz opcija koje bi ostavile vremena građanima da se informišu i prebace na nove račune.

Ona je rekla da se u pogledu sprovođenja odluke u praksi razgovara o nizu opcija koje bi s jedne strane poštovale član 11 Ustava Kosova, a sa druge ostavile vremena za informisanje građana na sjeveru kako bi se sve sprovelo bez problema i uz podršku zemalja saveznica.

"Što se tiče dinara, juče gospodin Lajčak i ja nismo uspjeli da razgovaramo o tome jer smo imali mnogo tema za dijalog... Član 11 Ustava zahtjeva da Kosovo ima samo jednu valutu u opticaju i upotrebi. Žalosno je što to nije sprovedeno do sada kako to Ustav nalaže“, kazala je ona.

Osmani je navela da je Centralna banka svoj rad obavljalala u skladu sa principom nezavisnosti.

"Što se tiče sprovođenja ovih principa u praksi, razmatra se niz opcija koje bi, s jedne strane, poštovale član 11 Ustava, ali bi, s druge strane, ostavile vremena građanima da se informišu i prebace na nove računa na način da se odluka može sprovesti bez problema i uz punu podršku zemalja saveznica, rekla je Osmani.

Prema njenim riječima, za svako pitanje koje ima veze sa sjeverom Kosova, obimom suvereniteta i bezbjednošću, izazovi su prevaziđeni.

"Jedan od takvih primjera je pitanje registarskih tablica. Ovo je sličan problem“, rekla je ona i dodala da se i u slučaju registarskih tablica radi o zaštiti suvereniteta i ustavnosti, ali prema njenim riječima, ponekad sa tehničkog aspekta do implementacije može potrajati i više od mjesec-dva.

"Biće dogovora ova dva dana i imaćemo i izjave za javnost. Ja sam za to da implementacija bude potpuna, a ne samo na papiru, a da imamo punu implementaciju potrebna nam je i podrška saveznika da bismo imali stabilnost, može se i jedno i drugo“, poručila je Osmani.

Upitana da li aludira na odlaganje odluke, ona je poručila da je diskusija još u toku i da je uvjerena da će naći praktično rješenje kako bi se i Ustav primjenio u praksi, a ne samo da postoji dokument čija se primjena potom osporava.