Nepotreban diskurs

Politički analitičar Arben Fetoshi rekao je da izjave premijera Kosova Albina Kurtija o mogućnosti rata sa Srbijom negativno utiču na javno mnjenje, i da mogu oterati potencijalne investitore, ali i naterati građane u masovni egzodus, piše Gazeta Blic.

"Ako glavne institucije države govore o mogućnosti rata, onda su efekti ovog diskursa dvostruki. Kada se pomene rat, nemoguće je očekivati da kompanije pokažu interesovanje za ulaganje u našu zemlju, naročito ako se uzme u obzir da je Kosovo i dalje pod sankcijama Evropske unije", poručio je Fetoshi.

On smatra da, zbog Kurtijevih izjava, takođe može doći i do masovnog egzodusa građana sa Kosova.

"Već imamo novu situaciju sa liberalizacijom viza koju karakteriše masovni i uznemirujući odlazak građana. To je nepotreban diskurs. Naravno, zabrinutosti mogu biti stvarne i trajne i njih treba da rješavaju naše institucije, a ne da se na ovaj način komunicira sa javnim mnjenjem. Prema tome, smatram da je greška što se građanima Kosova mesecima stalno govori o mogućnosti novih napada i izbijanja novog rata. Mladi će da gledaju na druge opcije i neće vidjeti budućnost u sopstvenoj zemlji“, rekao je Fetoshi.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic