Stav analitičara

Šefovi država stalno traže da Kosovo postane članica Savjeta Evrope, na 75. godišnjicu od osnivanja. U Vladi smatraju da bi u maju ove godine moglo imati dobrih vijesti u vezi sa članstvom u Savjetu Evrope. To može da se desi, kažu stručnjaci za međunarodne odnose, prema kojima članstvo zavisi i od rada lokalnih institucija.

Kosovski lideri su nedavno u više navrata pozivali da najmlađa evropska država postane najnovija punopravna članica Savjeta Evrope, gdje je podnela zahtjev za članstvo u maju 2022. U aprilu 2023. Kosovo je uspješno završilo prvu fazu članstva, pošto su dvije trećine članova Ministarskog komiteta glasali za članstvo. Ministarka spoljnih poslova Donika Gërvalla-Schwarz je u intervjuu za Radio Kosovo „Fokus” rekla da su dvije od tri faze članstva u Savjetu Evrope već uspješno završene. Ona je takođe spomenula ciljni datum za članstvo.

„Najbolji slučaj, ono čemu težimo, ali bez mogućnosti da obećamo, jeste maj. Međutim, čak i da Kosovo ne postane članica u mjesecu maju, što bi Kosovo zaslužilo zbog ispunjavanja standarda mnogo više od drugih zemalja koje su pristupile Savjetu Evrope, onda bi morao da se nađe drugi datum“, rekla je ona.

Profesor univerziteta Dritero Arifi kaže da postoji volja za članstvo Kosova u Savjetu Evrope, ali, prema njegovim riječima, da bi se to dogodilo moraju biti ispunjeni unapred određeni politički uslovi.

„Izvještaj izvjestilaca Savjeta Evrope koji su bili ovde postavili su političke uslove. Ali njemački ambasador je takođe javno stavio do znanja da članstvo Kosova u Savjetu Evrope zavisi od sprovođenja odluke Ustavnog suda o manastiru Dečanima i sprovođenja Asocijacije. Ovo nisu korektni uslovi, ali vjerujem da članstvo može da se desi brzo, jer se primjećuje pozitivna klima među partnerima“, rekao je Arifi.

Ekspert za međunarodne odnose Shqiprim Pula kaže za Radio Kosovo da bi članstvo u Savjetu Evrope trebalo da dobije epilog. Ali, prema njegovim riječima, za to je potrebno više zalaganja institucija Kosova.

"I dalje ostaju pitanja političke volje država članica, da se Kosovo pozove u članstvo i da se glasa o procesu, koji je već predugačak, zbog činjenice da bi politička volja morala da se izrazi glasanjem i to se očekuje da će se desiti. Ali i relevantne institucije Kosova moraju lobirati da pridobiju volju onih zemalja koje to ne žele da podrže“, rekao je on.

Savjet Evrope je međunarodna organizacija za ljudska prava, demokratiju i vladavinu prava u Evropi i ima 46 članica.