Poslanik PDK-a

Poslanik Demokratske partije Kosova Xhavit Haliti kaže da su zahtjevi Albina Kurtija za odvajanje evropskih integracija od dijaloga sa Srbijom logični i poželjni, ali dodaje da premijer više misli na predstojeće izbore nego na rješavanje problema Kosova, prenela je Gazetablic.

Haliti je rekao da je želja svih na Kosovu da integracija u Evropsku uniju bude bezuslovna.

"Kurtijevi zahtjevi su logični i poželjni ne samo za njega, već i za sve građane. Ovaj zahtjev je mogao da bude prihvatljiv za međunarodni faktor odmah po završetku rata, da smo instalirali na svojoj moći i da nismo uspostavili i primjenili evropske zakone u svakom pogledu. Dakle, želja Kurtija i vjerujm svih na Kosovu je da integracija bude bezuslovna i olakšana", rekao je Haliti.

Dodao je da je Kosovo jedno od najvećih žarišta sa kojim se može destabilizovati region i dodaje da se za stabilinost regiona moraju sprovesti sporazumi potpisani u Briselu.

Navodi da su ipak beszulosvne integracije Kosova u EU nemoguće.

"Dakle, to je jedna strana medalje, druga strana je međunarodni pritisak za stabilnost regiona i njegovu integraciju. Prema političkim i bezbjednosnim analizama međunarodne zajednice, Kosovo je jedno od žarišta odakle se region može destabilizovati, pa se za njegovu stabilizaciju prvo moraju sprovesti bilateralni i multilateralni sporazumi, odnosno stabilizacija odnosa kroz osnivanje Asocijacije i sprovođenje drugih sporazuma potpisanih u Briselu", naglasio je on.

Prema Halitijevim riječima, Kurti je više fokusiran na predstojeće izbore nego na rješavanje kosovskih problema.

"Po mom mišljenju Kurti i njegov tim postali su neiskreni u svojim izjavama. Čini se da je politički akrobata Albin Kurti više fokusiran na predstojeće izbore nego na rješavanje problema Kosova i stvaranje kredibiliteta kod strateških partnera", zaključio je Haliti.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic