Apel na vakcinaciju djece

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je na porast oboljelih od morbila u regionu i Evropi. Uprkos tome, na Kosovu nema potvrđenih slučajeva morbila. Zdravstvene ustanove apeluju na vakcinaciju djece.

Nacionalni institut za javno zdravlje stalno prati situaciju u vezi sa širenjem morbila, nakon porasta ove zarazne bolesti u regionu Evrope. Na Kosovu do sada nema potvrđenih slučajeva.

„Nacionalni institut kontinuirano prati epidemiološku situaciju sa svim zaraznim i nezaraznim bolestima. Kosovo je zaštićeno od bolesti morbila zahvaljujući uspješnosti imunizacije protiv morbila i drugih bolesti. Pošto je Kosovo zaštićeno, nemamo nijedan slučaj morbila i naravno da će se ovo nastaviti“, kaže Naser Ramadani, direktor NIZJZ.

Vakcinacija se smatra najboljim načinom za sprečavanje širenja morbila. Ministar zdravlja Arben Vitia kaže da Kosovo ima dobru vakcinaciju.

"Pojavom oboljelih od morbila u Evropi, Ministarstvo zdravlja je odmah komuniciralo sa NIZJZ i u izvještajima koji nam svakodnevno stižu iz ovog instituta, raduje me što još uvijek nemamo oboljelih. To pokazuje izvanredan rad koji i zavod i primarna zdravstvena zaštita rade na vakcinaciji djece protiv morbila, stopa koja je preko 90 odsto vakcinacija“, kaže Vitia.

Morbile su jedna od najzaraznijih bolesti sa najvećom smrtnošću kod djece mlađe od 5 godina. Apeluju se na roditelje i zakonske staratelje da na vrijeme provjere vakcinalni karton djece i da ih vakcinišu.