Apel

Njemačka vlada apelovala je danas na Kosovo da odloži uvođenje eura na sjeveru, dok se ne pronađe održivo rješenje, jer se radi o mjeri koja bi imala dalekosežne posljedice po građane, budući da veliki broj njih zavisi od srpskog dinara.

Zamjenica portparola Vlade Njemačke Christiane Hoffmann rekla je da se radi o "dalekosežnom koraku sa sveobuhvatnim posljedicama po ljude koji žive na sjeveru".

Istakla je da je zbog toga potrebna transparentna i temeljna priprema, kao i sveobuhvatna komunikacija u vezi sa ovakvom odlukom.

Ukazala je i da evropski i međunarodni partneri u to treba da budu blagovremeno uključeni.

Ona je podsjetila da veliki broj građana na sjeveru Kosova zavisi od srpskog dinara, pošto se djelimično plate i penzije isplaćuju u dinarima.

"Stoga snažno apelujemo na Kosovo da odloži sprovođenje odluke dok se ne pronađe održivo rješenje“, podvukla je Christiane Hoffmann.

Pozvala je Kosovo i Srbiju da, uprkos izvesnom napretku u dijalogu o normalizaciji odnosa, pod posredovanjem EU, moraju sljediti dalji koraci.

"Riječ je o zajedničkoj, mirnoj budućnosti za građane na Kosovu i u Srbiji. Obe zemlje žele da se pridruže Evropskoj uniji i njemačka vlada ima interes da se to i dogodi", podvukla je Hoffmann.

Istovremeno je poručila da ne postoji drugi put za završetak evropskog puta za Kosovo i za Srbiju.

Izvor: Kosovo Online