Dijalog u Briselu

Vlada Kosova saopštila je da je srpska strana zloupotrebila i sedmi sastanak u Briselu na kojem se razgovaralo o uredbi Centralne banke Kosova o zabrani korišćenja dinara u platnom prometu, zbog čega nisu postignuti rezultati.

Kako se navodi u saopštenju, i na ovom sastanku je bilo planirano da se razgovara o pronalaženju rješenja za prihvatanje finansijske podrške Srbije srpskoj zajednici na Kosovu, a zamjenik premijera Besnik Bislimi učestvovao je na sastanku koji je predstavljen kao posljednja prilika da se strane dogovore.

Dodaje se da se očekivalo da strane dođu sa komentarima na nacrt koji je predložio specijalni izaslanik za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak na sastanku održanom krajem aprila koji bi pokazali spremnost da se krene ka prijedlogu posrednika.

"Kosovska strana je dala svoje komentare, kroz koje smo se približili konačnom rješenju u okviru pravnog okvira Kosova i istovremeno bez uticaja na suštinu Lajčakovog predloga. Srbija je odgovorila potpuno novim komentarima, kao novim prijedlogom i to ne samo odstupajući od prijedloga izaslanika, već i od ranijih stavova srpske strane", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, na želju kosovske strane za funkcionalnim rješenjem koje garantuje nastavak podrške građanima srpske zajednice, srpska strana je odgovorila prijedlozima "u cilju legalizacije njenih paralelnih i nelegalnih struktura koje deluju na Kosovu i samim tim van okvira pregovora".

"Na naše napore za integraciju srpske zajednice, srpska strana je sada odgovorila eksplicitnim zahtjevom da se sa nelegalnog paralelnog sistema pređe na legalni paralelni sistem. Dakle, prelazak na sistem gdje paralelizam obezbjeđuje neintegraciju i prisustvo Srbije na Kosovu preko njenih institucija, što je za našu stranu neprihvatljivo", navodi se u saopštenju.

Vlada Kosova je, kako se dodaje, preko svog glavnog pregovarača izrazila žaljenje zbog ovog nazadovanja, dok je tokom pregovora povlačenje stavova Srbije bilo evidentno čak i iz njenog sopstvenog pozicioniranja i komentara upućenih ove nedelje.

"Jasno je da postoji taktika Srbije da spreči rješenje ove situacije", tvrde u Vladi Kosova.

Izvor: Kosovo Online