Kabinet premijera

Radna grupa koja funkcioniše u sklopu kabineta premijera Kosova Albina Kurtija radi na pripremanju tužbe za genocid protiv Srbije i ona će u dogledno vrijeme biti predata Međunarodnom sudu pravde u Hagu, izjavio je za Kosovo Online advokat iz Prištine Tomë Gashi.

“Već se radi na prikupljanju dokaza. U Kancelariji premijera već je formirana Radna grupa koja prikuplja dokaze i u dogledno vreme biće podneta tužba za genocid protiv Srbije”, kaže Gashi.

On navodi da je genocid počinjen protiv Albanaca tokom sukoba 1998. i 1999. godine na Kosovu.

Gashi kaže da je Radna grupa formirana prije nekoliko godina i da je njen zadatak da ispoštuje sve procedure i prikupi dovoljno dokaza da Kosovo na sudu dobije presudu za genocid Srbije,

Komentarišući tvrdnje pravnika iz Srbije da Kosovo nije u mogućnosti da podnese takvu tužbu zato što nije članica Ujedinjenih nacija, Gashi kaže da je pravno moguće da u tom slučaju u njeno ime to može da uradi druga država, konkretno Albanija.

"Ima nekih koji misle da Kosovo nema pravo kao nova država da podnese takvu tužbu za genocid, pošto nije članica Ujedinjenih nacija, ali ako je tako predviđeno, može Albanija da nam pomogne i da Albanija podnese tu tužbu. Ako ima političke volje, a mislim da to nedostaje između Kosova i Albanije”, precizira Gashi.

On navodi da bi Kosovo, pravno gledano, tu tužbu moglo i samo da podnese čim bude primljeno u Savjet Evrope.

“Kosovo je podnjelo zahtjev za članstvo u Savjetu Evrope i u momentu kada kao država bude primljena više nema nikakvih pravnih prepreka da ne podnesemo takvu tužbu”, smatra Gashi.

Prema njegovim riječima tužba za genocid protiv Srbije biće predata Međunarodnom sudu u Hagu.

"To je isti sud koji je 2010. godine, nakon što je Srbija podnela zahtjev da se odluči da li je Kosovo imalo pravo da proglasi nezavisnost zato što je 2008. godine bilo pod Ujedinjenim nacijama, Unmikom. Taj sud je doneo rješenje ili presudu da Kosovo nije prekršilo međunarodno pravo i da je imalo pravo da proglasi nezavisnost”, navodi Gashi.

Akademik Arsim Bajrami nedavno je gostujući na RTK izjavio da bi Institut za ratne zločine, koji je formiran u Prištini, mogao da se bavi tužbom za genocid protiv Srbije, sa čim se slaže i Gashi.

"Taj Institut ima jednu ulugu, oni prikupljaju dokaze za ratne zločine i za genocid koji je Srbija izvršila na Kosovu i protiv pripadnika albanske nacije, protiv nas, tokom rata kojim se faktički smatra period 1998. i 1999. godina", kazao je Gashi.