Intervju za Politico

Premijer Albin Kurti u intervjuu za Politiko pozvao je Evropsku uniju da ukine ograničenja za finansiranje i učešće u pregovorima nametnutim Kosovu, optužujući Brisel da je blag prema Srbiji usred regionalnih tenzija. Naveo je i da je namjera da se novi izbori na sjeveru održe u narednih nekoliko mjeseci.

"Bili smo kritikovani zbog nasilja na sjeveru prošle godine - nepravedno - i EU je uvela mjere Kosovu. Sa druge strane, Srbija se slaže sa Ruskom Federacijom po pitanju agresije u Ukrajini, a za Srbiju nema sankcija", rekao je Kurti u intervjuu na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u ​​Davosu, prošle nedjelje.

Politico podsjeća da je EU prošlog ljeta uvela Kosovu restriktivne mjere kao odgovor na izbijanje nasilja povezanog sa lokalnim izborima na sjeveru Kosova. Mere su efektivno zabranile neke sastanke na visokom nivou između zvaničnika EU i Kosova, pauzirali projekte EU i ograničili tokove finansiranja za Kosovo.

Odluka EU da uvede ograničenja, koja je odražavala slične akcije SAD, odražavala je rastuću frustraciju Kurtijevom vladom zbog njenog postupanja na spornim izborima na sjeveru, podsjeća Politico i dodaje da je srpsko stanovništvo bojkotovalo izbore, što je dovelo do toga da su četiri albanska gradonačelnika izabrana uz mali odziv.

Uz pomoć policije, Kosovo je postavilo gradonačelnike, što je rezultiralo nasilnim incidentima u narednim mjesecima.

U svojevrsnom prodoru, Kosovo i Srbija su ranije ovog mjeseca zvanično priznali jedno drugom registarske tablice vozila – što je bio glavni izvor tenzija tokom prošle godine, a EU je pozdravila taj potez. Međutim, to nije bilo dovoljno da Brisel preispita svoja ograničenja na Kosovu.

Zahtevi EU uključivali su osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom, obaveze Prištine koji datira iz 2013, zajedno sa održavanjem novih izbora na severu.

Kurti za Politico kaže da je njegova vlada posvećena skorom održavanju novih izbora.

"To bi moglo biti ove godine, u narednih nekoliko mjeseci", rekao je dodajući da su za pokretanje postupka potrebni potpisi od najmanje 20 odsto birača sa pravom glasa, procesa koji je u toku.

Kurti je takođe rekao da Kosovo želi da uđe u NATO, iako četiri članice alijanse tek treba da priznaju nezavisnost Kosova.

"Želimo da se pridružimo NATO-u, a prva prekretnica bi bilo Partnerstvo za mir", rekao je Kurti.

Njegova vlada povećava izdatke za odbranu djelimično kao, kako je naveo Kurti, odgovor na povećanu srpsku agresiju.

Kosovo je nedavno kupilo bespilotne letelice "bajraktar" ​​od Turske, a trebalo bi da dobije i protivtenkovske rakete "javelin" od SAD.

"To su potezi za koje se očekuje da će Srbiji biti mrski. NATO je nedavno poslao 130 dodatnih vojnika da pojača svoju misiju na Kosovu", navodi Politico.