O skupu u Skoplju

Politički analitičar Artan Muhaxhiri ocjenio je kao veoma važan jučerašnji sastanak Zapadni Balkan-EU u Skoplju navodeći da on pokazuje nastavak podrške EU i SAD regionu, kao i da poručuje svim državama regiona da ne postoji mogućnost da bilo koja strana ima tu podršku nadalje ako bude blokirala integracione procese Balkana, prenosi RTK.

Muhaxhiri navodi da su na samitu na kojem su učestvovali lideri zemalja Zapadnog Balkana, a koji je za temu imao Plan rasta Zapadnog Balkana, balkanski lideri to veoma jasno shvatili, a posebno premijer Albin Kurti koji, prema njegovim riječima, ima još mnogo posla kako bi se ukinule mjere EU prema Kosovu.

"Vjerujem da su lideri Balkana na ovom samitu veoma jasno razumeli ovu naredbu, a posebno premijer Albin Kurti, koji ima mnogo posla da ukloni mjere koje je EU nametnula Kosovu. Takođe, on mora da se pokaže mnogo konstruktivnijim u dijalogu Kosova i Srbije, jer su to elementi koji će blokirati Kosovo ako se sa njima ne postupa na adekvatan način“, rekao je Muhaxhiri.

Prema njegovim riječima, pozicija Kosova u pogledu evropske agende stoprocentno zavisi od dijaloga Kosova i Srbije.

"Bez uspješnog okončanja dijaloga i bez napretka u dijalogu, ne može biti poboljšanja pozicije Kosova na međunarodnoj političkoj sceni, a posebno u smislu uklanjanja mera i dobijanja donacija od EU", rekao je Muhaxhiri.

Dodao je da su to preduslovi koji se moraju ispuniti da bi bilo pozitivnih koraka EU i SAD u odnosu na Kosovo.

Izvor: Kosovo Online/RTK