Arhitekta nezavisnosti

Povodom 18. godišnjice smrti bivšeg predsjednika Kosova Ibrahima Rugove, predsjednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Albin Kurti odali su poštu na Rugovinom grobu poručivši da je on "arhitekta nezavisnosti Kosova".

Osmani je istakla da su Kosovu i dalje potrebni savezi koje je izgradio Rugova.

"Danas obilježavamo dan historijskog predsjednika Kosova, predsjednika Ibrahima Rugove, oca osnivača i arhitekte nezavisnosti naše zemlje. Čovjeka koji je svaki dan svog života posvetio slobodi i nezavisnosti države i radio zajedno sa narodom Kosova i našim saveznicima kako bi mogli da uživamo u današnjem danu“, rekla je Osmani.

Ona je dalje dodala da će se raditi na potpunom ispunjavanju vizije bivšeg predsjednika Rugove, koja je bila za nezavisno Kosovo i integrisano u EU i NATO.

"Predsjednik Rugova je uspio u izuzetno teškom vremenu za naš narod da izgradi saveze koji su Kosovu i danas potrebni. Stoga ćemo danas i zauvijek sačuvati ove saveze koji će nam pomoći da napredujemo ka punoj realizaciji vizije historijskog predsednika o nezavisnom, suverenom Kosovu integrisanom u EU i NATO i u večnom prijateljstvu sa SAD“, rekla je Osmani.

Premijer Albin Kurti rekao je da se Rugova pamti po internacionalizaciji kosovskog pitanja i nacionalizaciji građanskog otpora naroda Kosova.

"Danas, na 18. godišnjicu njegove smrti, sjećamo ga se po ulozi i doprinosu internacionalizaciji kosovskog pitanja. Kao albanski pisac i kao književni kritičar, historijski predsjednik Ibrahim Rugova je kao retko ko shvatio vezu između političke reprezentacije i popularne kulture, a to je bilo veoma dragoceno za miran otpor 90-ih godina”, naveo je Kurti.

Pored njih, strani ambasadori na Kosovu, među njima ambasador SAD, EU i Švedske, takođe su odali poštu Rugovinom grobu, kao i predstavnici opozicionih stranaka poput lidera Demokratskog saveza Kosova Lumira Abdixhikua, zajedno sa članovima ove stranke.

Inače, danas se navršava 18 godina od smrti bivšeg predsednika Kosova Ibrahima Rugove. Preminuo je 21. januara 2006. godine, gdje je i sahranjen uz visoke počasti.