Lider SDP-a

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Dardan Molliqaj rekao je za Ekonomiju onlajn da će formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom doneti trajni sukob između Albanaca i Srba na sjeveru Kosova, jer će to biti federalna podjela Kosova.

Lider SDP je rekao da je vizna liberalizacija dobijena u zamjenu za autonomiju za Srbe na Kosovu.

Molliqaj je kazao da očekuje da će tokom ove godine protesti protiv Vlade biti veliki, jer ZSO mnogi smatraju federalnom podjelom između Kosova i srpske zajednice.

"Sada je jasno da ulazimo u fazu implementacije i sigurni smo da Kosovo ide ka trajnom sukobu između srpskog entiteta na Kosovu i albanske većine, stvarajući federalnu podjelu između Kosova s jedne strane i srpskom zajednicom na drugoj strani. Bostoji bojazan da bi moglo da dođe do konfederacije u budućnosti", smatra Molliqaj.  

Šef SDP je ocjenio da su za viznu liberalizaciju zaslužne i sve prošle vlade, iako to smatra zakasnelim procesom.

"Zasluge za liberalizaciju pripadaju svima, to je bilo pravo koje nam je uskraćeno, ali smatram da je odgovornost ove vlade što je liberalizacija viza zamjena za autonomiju. Jasno je da je liberalizacija zamjena za autonomiju Srba na Kosovu, to je jedini dobitak koji Kosovo ima. Nismo sigurni u priznavanje pet zemalja članica EU, a ni u to da ćemo dobiti članstvo u NATO. Nadam se da će ovo olakšati život građanima, iako sam zabrinut ne samo zbog masovnog odlaska već i zbog kvaliteta života koji imaju", rekao je Molliqaj.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online