Pokušaj stvaranja panike

Ministar unutrašnjih poslova Xhelal Sveçla demantovao je da je u toku “masovni egzodus”, odnosno migracija Albanaca sa Kosova ocjenjujući da je riječ o pokušaju stvaranja panike koja se, kaže, u Srbiji koristi u zlonamjerne, političke svrhe.

Sveçla je reagujući na sve veći broj napisa da je usled vizne liberalizacije došlo do masovnog odlaska građana sa Kosova, na svom Facebook profilu to demantovao.

"Navodi o 'masovnom egzodusu“ naših građana, posebno autobuskim prevozom, su neistinite. Oni namjerno ili nenamjerno stvaraju paniku među građanima i najčešće se iz Srbije koriste u zlonamjerne političke svrhe protiv naše zemlјe", naveo je Sveçla.

On je rekao da tu infromaciju demnatuju i sa Autobuske stanice, ali i podaci Granične službe koja dokazuje da nema “masovnog bjekstva” sa Kosova.

“Prema podacima sa graničnih prelaza, od 1. januara ove godine, od kada naša zemlјa uživa pravo slobodnog kretanja bez viza do danas, u Republiku Kosovo je ušlo 3.687 autobusa sa svih graničnih prijelaza, dok su 2.408 izašli sa svih graničnih prijelaza. Da se dokaže da nije riječ o ‘masovnom bjekstvu’ već dezinformacijama nekih neodgovornih medija, za isti period prošle godine ušlo je 3.511 autobusa, dok je 3.731 autobus napustio granične prijelaze. Dakle, ove godine je poslije vizne liberalizacije otišlo 35 odsto manje autobusa nego prošle godine”, naveo je ministar policije.

On je rekao da se proces putovanja nakon vizne liberalizacije odvija na najbolji mogući način zbog čega je zahvalan osoblju aerodrome, kao i svim policajcima na svim prijelazima.

“Naravno, apelujem i na medije za korektnost u izveštavanju vijesti o ovoj temi”, napisao je Sveçla.

Izvor: Kosovo Online