Privredna komora Kosova

Trgovinsko-industrijska komora Kosova pozdravlila je odluku Centralne banke Kosova da zabrani upotrebu strane valute na Kosovu, prenosi Indeksonline.

U saopštenju DHTIK-a se navodi da je, nažalost, nastavak upotrebe srpskog dinara u raznim opštinama Republike Kosovo već 25 godina prouzrokovao i naneo štetu budžetu Kosova od više stotina miliona eura. Kako ističu, nijedna prodaja izvršena preko ove valute nije prijavljena u Poreskoj upravi Kosova.

Pored toga, prema važećem zakonodavstvu, upotreba dinara je nezakonita i protivustavna.

"Od 1. februara 2024. godine, prema Uredbi o gotovinskom poslovanju, jedina valuta koja se može koristiti za obavljanje gotovinskih platnih transakcija u platnom prometu u Republici Kosovo je euro, kao jedina valuta u smislu člana 11. Ustava Republike Kosovo i članova 16, 17. i 18. Zakona br. 03/L-209 za Centralnu banku Republike Kosovo“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, na Kosovu trenutno ima preko 50.000 srpskih državljana, uključujući penzionere, koje država Srbija plaća u dinarima, dok rade u paralelnim ustanovama zdravstva, obrazovanja i kulture koje rade po srpskom sistemu.

Izvor: Kosovo Online/Indeksonline