Ukidanje dinara

Zamjenik premijera Vlade Kosova Besnik Bislimi prokomentarisao je uredbu Centralne banke Kosova o gotovinskom poslovanju i naveo da nije bilo načina da se njom ukine upotreba dinara, "jer ona ni ranije nije bila dozvoljena", i dodao da Uredba neće uticati na završetak procesa normalizacije Beograda i Prištine jer, kako ističe, "nije politički proizvod pregovora u Briselu".

Govoreći o ovoj Uredbi, Bislimi je na Facebooku napisao da se oslanja na Ustav Kosova.

"Samim tim, u pomenutoj Uredbi nije bilo načina da se ukine upotreba dinara, što nikada ranije nije bilo dozvoljeno. Štaviše, ni dinar ni valute bilo koje druge susjedne države uopšte se ne pominju u tekstu ovog pravilnika na 40 strana“, napisao je on.

Bislimi je istakao da je svako drugo tumačenje netačno i ima za cilj da manipuliše javnim mnjenjem.

"Kao jedini organ koji ima funkciju kreiranja, sprovođenja i nadzora monetarne politike u zemlji, Centralna banka ima zadatak da izradi pravila igre za sve te subjekte, finansijska ili nefinansijska, fizička ili pravna lica. Naravno, u vršenju ovog mandata, Centralna banka je ograničena nizom domaćih i međunarodnih pravnih instrumenata, kao što su Ustav Republike Kosovo, Krivični zakonik, Zakon o Centralnoj banci, Zakon o spriječavanju pranja novca i borbi protiv finansiranja terorizma i mnogih drugih, ali i nizom uredbi, direktiva i odluka Evropskog parlamenta, Evropske komisije, Evropske centralne banke i relevantnih međunarodnih konvencija koje regulišu standarde“, dodao je on.

Bislimi kaže da je od posebnog značaja određivanje valute koja je dozvoljena za upotrebu u svim bankarskim i nebankarskim transakcijama, "što je u slučaju Kosova samo euro“.

"Svaki od građana Republike Kosovo koji je djelovao protivno ovome, bio je u kontinuitetu na strani prekršioca zakona. Izjave koje pokušavaju da dovedu u pitanje autoritet Centralne banke u definisanju ovih pravila, kao što je monopol u korišćenju eura kao jedine valute u opticaju, pored insistiranja na dozvoljavanju, tolerisanju i promovisanju nezakonitosti i neformalnosti, istovremeno pozivaju na poricanje ovlašćenja Centralne banke koja su garantovana Ustavom“, napisao je on i dodao da ovakve izjave imaju za cilj "podrivanje političkog i monetarnog suvereniteta Kosova".

On je posebno istakao da navedena Uredba nije proizvod političkih pregovora u Briselu i kao takva "nema nikakvog uticaja na završetak procesa normalizacije odnosa između Kosova i našeg severnog suseda“.

Bislimi kaže da ova Uredba nema mogućnost da utiče ni na smanjenje kupovne moći.

"Jedino što je u velikoj mjeri smanjeno je ogroman prostor za zloupotrebe u ime socijalne pomoći, praksu koju su usavršili politički agenti u Beogradu, koji su za svaki dinar koji su poslali porodicama srpske zajednice na Kosovu krali pet dinara. Insistiranje da se, i dalje, transfer novca preko državne granice vrši i toleriše na tajan način, u pojedinačnim kesama, a zatim distribuira preko neregistrovanih i nelicenciranih kancelarija, ne samo da liči na ideju iz 19. vijeka, već ima za cilj da zadrži korist građana u nezakonitosti i stalnoj zavisnosti od istih agenata za nekretnine“, naveo je Bislimi.