Opasno za Kosovo

Bivši premijer Kosova Isa Mustafa rekao je za RTV21 da sadašnji nacrt statuta ZSO nije samo udruženje, već i politička i teritorijalna autonomija Kosova.

On je nacrt opisao kao nešto opasno i što nema ništa zajedničko sa sporazumom iz 2013. godine.

„Mislim da je to nešto novo, nešto opasno za Kosovo. Statut je napravljen na osnovu Ohridskog sporazuma, koji u tački 7 predviđa oblik samoupravljanja Srba kao zajednice na Kosovu. U sporazumu koji je ratifikovala Skupština, nema tačke gdje se pominje samoupravljanje jedne zajednice na Kosovu”, rekao je Mustafa.

Rekao je da postoji dokument za udruženje koji mu je pomogao da izradi Enver Hasani dok je bio premijer.
 
“Imali smo dokument na kojem mi je pomogao profesor Enver Hasani, jer sam zamolio profesora da da doprinos kako se sada ovi prijedlozi, primjedbe Ustavnog suda mogu pretočiti u statut. I on je razradio sve te tačke. Iza sebe imamo nacrt koji smo zadržali za sebe tako da kada sednemo da izradimo nacrt statuta, on će biti donesen tako da ne bude u suprotnosti sa Ustavom”, rekao je on.

On je naveo da 2015. godine nije potpisao nikakav zvanični sporazum kao vlada sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Prema njegovim riječima, to je samo stavljanje inicijala na dno stranica, što, kako je rekao Mustafa, ne znači službeni potpis.

“Nema nikakvog značenja sporazuma koje je potpisala vlada, samo su parafirali na dnu stranica kako bi se dokazalo da su te stranice parafirane od strane stranaka. To se ne uzima kao potpis sporazuma, nema potpisa. Potpisivanje sporazuma bi bilo kada se na čelu sporazuma navodi da Vlada Republike Kosovo na čelu sa premijerom, Vlada Srbije sa ovim premijerom na osnovu dijaloga održanog u Briselu sa posredovanjem Evropske unije na taj i taj dan postiže dogovor o ovom pitanju i na kraju potpisi dva premijera. Imamo inicijale Federike Mogherini i Aleksandra Vučića, ali nemamo tekst da je taj sporazum dogovor dvije vlade, kao što se sklapaju međunarodni ugovori“, rekao je Mustafa.

Izvor: RTV21/Kosovonline