Politički analitičar

Politički analitičar Melazim Koci rekao je da Kosovo treba da djeluje bez gubljenja vremena i da nacrt ZSO treba poslati Ustavnom sudu, kako bi se izbjegli svi izgovori koji mogu da nastanu odugovlačenjem procesa dijaloga, prenosi Abc news.

Premijer Kosova Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovaće na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu. Ali uprkos tome, portparol EU Peter Stano najavio je da neće biti sastanka Kurtija i Vučića na forumu koji će se održati u Švicarskoj.

Koci podsjeća da će biti odvojenih sastanaka sa Miroslavom Lajčakom u Davosu.

"Ako se ne postigne napredak po pitanjima, onda se čak i mali pomaci moraju učiniti u pravcu onoga čemu EU teži. S jedne strane, preduzimaju se neke radnje kroz minimalnu i postepenu implementaciju. Dio oko registarskih tablica je tehnička stvar i ovo je prva faza primene francusko-njemačkog sporazuma. Stranke sprovode nešto od dogovora, ali ne i suštinska pitanja", ocjenio je Koci.

On je istakao da Kosovo treba da uputi nacrt ZSO Ustavnom sudu, jer postoje četiri faze sprovođenja sporazuma, a Kosovo, kako kaže, ima obavezu da implementira asocijaciju u posljednjoj fazi, "nakon što Srbija de fakto prizna i sprovede obaveze koje je dobila francusko-njemačkim sporazumom".

Kako je naveo Koci, nakon što Ustavni sud da svoja pojašnjenja u vezi sa nacrtom koji je predložila EU, onda bi njegova ratifikacija najverovatnije mogla da dobije saglasnost opozicije Kosova, koja je stalno kritikovala Kurtijevu vladu zbog slabe pozicije prema Srbiji.

"Ako dođe do glasanja u parlamentu, vjerujem da će opozicija glasati za to", naglasio je Koci.

Izvor: Kosovo online/ Abc news